Tariful pentru furnizarea energiei electrice va fi calculat după o metodologie nouă
Foto: www.realitatea.md

Tariful pentru furnizarea energiei electrice va fi calculat după o metodologie nouă

7 știri, 6

Tariful pentru furnizarea energiei electrice va fi calculat, aprobat și ajustat după o metodologie nouă, aprobată azi în cadrul ședinței Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), scrie Bani.md.

Potrivit directorului ANRE, Tudor Copaci, această metodologie a afost expertizată de către experți ai Uniunii Europene și vine să protejeze mai mult drepturile consumatorilor finali, dar și să eficientizeze costurile și cheltuielile distribuitorilor, scie sursa citată.

Metodologia are la bază aplicarea noii Legi cu privire la energia electrică și vine cu o nouă abordare cu privire la consumul tehnologic și pierderile în rețelele de distribuție. Reprezentanții ANRE susțin că au fost aplicate cele mai bune practici europene de stabilire a prețurilor și tarifelor a serviciilor de distribuție.

Agenții economici au parvenit cu mai multe propuneri de modificare, iar 80% din acestea au fost acceptate de către ANRE. Totuși, unele au fost respinse:

„Am fost foarte atenți la aprobarea metodologiei anume în contextul apărării drepturilor consumatorilor. Pentru noi este foarte important ca aplicarea acestei metodologii să ducă la calcularea și aprobarea tarifelor mai mici. Ceea ce au propus azi operatorii sistemelor de distribuție duce la majorarea costurilor și cheltuielilor, care sunt luate în vedere la aprobarea tarifelor. Am venit cu argumente că aceste majorări a costurilo...

    Citește pe realitatea.md    Tendințe