Tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli, împlinește astăzi 86 de ani
Foto: www.publika.md

Tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli, împlinește astăzi 86 de ani

4 știri, 4

Acesta a absolvit Școala primară din satul natal, iar clasele următoare le face în satul Pelinia, apoi la Bălți. În anul 1952, Vangheli a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău. A lucrat profesor școlar, redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”, apoi redactor și consultant la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Debutul editorial al poetului Spiridon Vangheli a fost în 1962 cu cărțulia pentru copii „În țara fluturilor”, urmată de o alta, de data aceasta, plină de miniaturi sclipitoare „Băiețelul din coliba albastră” în anul 1964.

De asemenea prozatorul a scris mai multe cărți pentru copii, cum ar fi: „Isprăvile lui Guguță” (1967), „Ministerul bunelului” (1971), „Guguță căpitan de corabie” (1979), „Steaua lui Ciuboțel” (1981), „Calul cu ochi albaștri” (1981), „Guguță și prietenii săi” (1983), „Pantalonia țara piticilor” (1984), „Măria sa Guguță” (1989), „Guguță și prietenii săi, în două volume” (1994).

Spiridon Vangheli a scris și poezie: cartea de versuri „Balade” (1966). În plus, cel mai mare merit este pentru primul Abecedar în limba română, scris împreună cu regretatul Grigore Vieru.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al art...

    Citește pe unimedia.info