Tatiana Țâbuleac a fost premiată pentru romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi”
Foto: diez.md

Tatiana Țâbuleac a fost premiată pentru romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi”

6 știri, 6

„Vara în care mama a avut ochii verzi” este primul roman al scriitoarei Tatiana Țîbuleac. El a fost foarte bine primit în România și urmează să fie tradus în limba franceză. Radu Vancu, un scriitor român, spune despre romanul Tatianei că este scurt și intens, romanul ei splendid impune o prozatoare de la care am cele mai mari așteptări.

„Tatiana Țîbuleac a reușit un tur de forță cu acest prim roman al ei. Începutul, un overflow de imagini furioase și hipnotice, aduce bine cu Portocală mecanică; de la un punct încolo, furia începe să se domolească, înlocuită de o visătorie paranoidă coagulată în jurul figurii mamei, generând la foc continuu fraze cu nimic mai prejos decât cele ale Aglajei Veteranyi; iar ultima treime a romanului, în care o mamă bolnavă de cancer și un fiu așteaptă moartea împreună —ei bine, pentru intensitatea ei atât de particulară nu îi pot găsi Tatianei Țîbuleac vreun corespondent”, spune Vancu.

Fragment din carte:

„După nouă ore de mers cu mașina, în care ne-am oprit de nouă ori ca mama să vomite pe autostradă și în brusturi, și în latrinele publice, și pe geamul unui microbuz cu bătrâni în cârje porniți la mare, iar o dată ca să aruncăm voma ei adunată în sticla de plastic pe care o ținea în mașină, am ajuns. „În Paradis!”, a chițcăit ea bătând din palme, în timp ce eu încercam să calculez cât m-ar costa să ajung înapoi la Paris cu mașina, iar de acolo l...

    Citește pe tv8.md