The Banker, despre sistemul bancar din Republica Moldova: Situația se îmbunătățește

The Banker, despre sistemul bancar din Republica Moldova: Situația se îmbunătățește

4 știri, 3

The Banker face o retrospectivă atât a evoluțiilor din ultimii ani, în special după frauda bancară din anul 2014, amploarea căreia este apreciată ca una uluitoare, dar și a reformelor și situației actuale din sectorul financiar.

Potrivit The Banker evoluțiile din ultimul an relevă o îmbunătățire a situației, iar achiziționarea în ianuarie 2018, a unui pachet de 39,2% în al treilea cel mai mare creditor din Moldova, Victoriabank, de Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din România, este un semn al acestor evoluții pozitive.

În același timp alte două mari bănci: Moldova-Agroindbank și Moldindconbank rămân în continuare sub supravegherea BNM. Cea mai mare Moldova-Agroindbank ar putea fi vândută în acest an, spune Serghei Cebotari, președintele MAIB.

„Acestea sunt cele mai mari trei din țară (Moldova-Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank n.r.) și nu puteți continua să funcționați [într-o țară] unde două dintre cele mai mari trei bănci sunt sub supraveghere și cu incertitudine cu privire la locul în care acțiunile vor fi în viitorul apropiat”, declară Francis Malige, director general BERD pentru Europa de Est și Caucaz.

O rază de lumină?

„În ciuda măsurilor pozitive luate în ultimii ani, rămân multe de făcut, iar încrederea va dura mult timp pentru a reveni. Incertitudinile politice din Moldova ar putea inversa mereu pașii pozitivi care au fost făcuți recent. Cu to...

    Citește pe tv8.md