Tone de nisip și sare au fost împrăștiate noaptea trecută pe străzile capitalei4Foto© publika.md

Tone de nisip și sare au fost împrăștiate noaptea trecută pe străzile capitalei

, 5 știri, 3 vizualizări

Sarea presarata pe drumuri pentru a preveni derapajele pe timp de iarna contribuie la poluarea panzei freatice si face ca unele ape curgatoare sa aiba niveluri de salinitate apropiate de cele ale oceanelor, arata unul dintre cele mai ample studii realizate vreodata in Canada pe aceasta tema.

Cercetatorii de la Universitatea din Toronto au examinat modul in care sarea imprastiata pe autostrada 401 si pe alte sosele ce traverseaza zone suburbane din regiunea Pickering afecteaza calitatea apei, se arata pe site-ul publicatiei canadiene The Globe and Mail. Ei au observat ca atat de multa sare provenita de la comunitatea orasului Pickering ajunge in laguna Frenchman’s Bay, de pe malurile Lacului Ontario, incat ochiul de apa ajunge sa fie „otravit”.

„Stim ca 3.600 de tone de sare pentru drumuri ajung in mica laguna in fiecare iarna, prin scurgerea apei din paraie, si o otravesc efectiv pentru tot restul anului”, spune Nick Eyles, profesor de geologie la universitatea canadiana. Regiunea Pickering a fost ideala pentru recentul studiu, din moment ce mare parte din oras se afla in cadrul unui bazin hidrografic relativ compact, de 27 de kilometri patrati.