Traian Basescu a obținut funcția de vicepreședinte in Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European4Foto© zdg.md

Traian Basescu a obținut funcția de vicepreședinte in Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European

, 9 știri, 3 vizualizări

Traian Băsescu va ocupa două funcții-cheie în Parlamentul European. Fostul președinte al României va fi vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) și respectiv, vicepreședinte al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Ucraina.

Băsescu va fi astfel vicepreședintele celei mai mari comisii parlamentare, iar numirea sa continuă tradiția demnitarilor români, pentru că postul a fost ocupat în trecut de Ioan Mircea Pașcu (2007-2017) și Andi Cristea (2017-2019). AFET este condusă de eurodeputatul german David McAllister.

Traian Băsescu a fost unul dintre cei mai longevivi membri ai Consiliului European, fiind devansat doar de cancelarul german Angela Merkel. În timpul mandatului său, fostul șef de stat a negociat, în numele României, pentru definirea Cadrului Financiar Multianual al Uniunii Europene în perioada 2014-2020, iar în ultimul său an de mandat a participat la negocierile pentru alegerea liderilor instituțiilor Uniunii Europene pentru 2014-2019, când Jean-Claude Juncker a fost ales președinte al Comisiei Europene.