Ucraina a adoptat un proiect de lege privind reintegrarea teritoriilor ocupate: Rusia - stat agresor; luptele din Donbas - război de apărare
Foto: www.realitatea.md

Ucraina a adoptat un proiect de lege privind reintegrarea teritoriilor ocupate: Rusia - stat agresor; luptele din Donbas - război de apărare

5 știri, 19

Rada Suprema a Ucrainei a adoptat, în a doua lectură, un proiect de lege privind reintegrarea teritoriilor ocupate de Rusia in Donbas. Pentru adoptarea proiectului de lege propus de Președinție au votat 280 de deputați, fata de numărul necesar pentru aprobare de 226.

Documentul a fost susținut în principal de reprezentanții fracțiunilor coaliției, „Blocul Petro Poroșenko” și „Frontul Popular”, precum și de Partidul Radical (de opoziție). Împotriva au votat fracțiunile „Samopomoșci” și „Opoziționnîi Blok”.

Rusia este declarată în lege ca „agresor și ocupant”, iar scopul principal al actului normativ este „eliberarea teritoriilor ocupate și restaurarea integrității Ucrainei”.

Acțiunile Kievului în regiune sunt definite ca „descurajare și aparare în fata agresiunii militare ruse în regiunile Donețk și Lugansk”, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, care definește dreptul statelor la auto-apărare, scrie Paginaderusia.ro.

Conducerea armatei care este implicată în aceste acțiuni este încredințată Statului Central Operațional al Forțelor Armate din Ucraina. În acest caz, șeful statului poate decide, fără aprobarea Radei Supreme, să impună legea marțială pe teritoriul Donbasului.

Secretarul Comisiei parlamentare pentru securitate națională și apărare, reprezentantul fracțiunii „Blocul Porosenko” Ivan Vinnik, a declarat ca, de acum încolo, în cazul teritoriilor ocupate ar tr...

    Citește pe realitatea.md    Tendințe