Din 2018, UE va debloca 120 de milioane de euro pentru instalarea a mii de spoturi de wifi gratuite
Foto: diez.md

Din 2018, UE va debloca 120 de milioane de euro pentru instalarea a mii de spoturi de wifi gratuite

5 știri, 5

UE va debloca 120 de milioane de euro, începând din 2018, pentru a permite instalarea a mii de spoturi de wifi gratuite în toată Europa, în locuri publice, precum parcuri, spitale sau biblioteci, în baza unui text apropbat marți de Parlamentul European, relatează AFP.

Programul, al cărui principiu a fost anunțat în urmă cu un an de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, în discursul său despre “starea Uniunii”, vizează să distribuie în 6.000, până la 8.000 de orașe și sate, din toate statele membre, “bonuri de cumpărături” în valoare de 20.000 de euro, permițând realizarea de lucrări de instalare de conexiuni wifi.

Ideea este simplificarea la maxim a procedurilor pentru a face acest serviciu accesibil inclusiv pentru primarii de sătucuri, care nu sunt la curent cu formalitățile europene, uneori complexe.

Pentru a cere aceste bonuri, reprezentanții colectivităților locale vor putea să se conecteze la un site dedicat, unde vor găsi și o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare.

Companiile, în baza bonului, se vor adresa apoi autoritățile europene, pentru a fi plătite.

Colectivitățile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanțeze, cel puțin trei ani, mentenanța punctelor de conexiune și costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet.

Bonurile vor fi distribuite pe principiul “primul venit, primul servit”, d...

    Citește pe independent.md