Ultimul lot de pesticide colectate în cadrul proiectului NATO a fost evacuat de pe teritoriul Republicii Moldova

Ultimul lot de pesticide colectate în cadrul proiectului NATO a fost evacuat de pe teritoriul Republicii Moldova

20 știri, 7

31 de tone de pesticide colectate din raioanele Sîngerei, Drochia, Edineț și municipiul Bălți au fost evacuate astăzi de la depozitul din satul Alexăndreni, raionul Sîngerei. Este ultimul lot din cele 1269 de tone de substanțe chimice adunate și transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului NATO – Parteneriat pentru Pace.

Valoarea totală a proiectului a fost de 2,2 milioane de euro.

Premierul Pavel Filip, prezent la eveniment, a declarat că managementul defectuos al stocurilor de pesticide în perioada sovietică a lăsat o moștenire greu de gestionat.

„Am avut în permanență provocări legate de siguranța alimentară și securitatea ecologică. Mă bucur că după ziua de astăzi țara noastră devine o zonă mai sigură în regiune, nu doar un consumator, ci și un furnizor de securitate”, a spus prim-ministrul.

Potrivit premierului, autoritățile vor continua eforturile pentru lichidarea reminiscențelor sovietice, care au afectat în mod direct oamenii din țara noastră.

„Astăzi am reușit să expediem ultimele camioane de pesticide sovietice. Eu sincer îmi doresc să scăpăm în totalitate și de mentalitatea sovietică care era orientată în a aștepta ca totul să facă statul. Trebuie să muncim împreună pentru a face viitorul nostru mai bun”, a spus premierul.

Pentru profesionalismul manifestat în realizarea misiunilor de serviciu, șase soldați ai Armatei Naționale au fost distinș...

    Citește pe moldova.org