Un locuitor din Briceni risca 7 ani de inchisoare pentru organizarea migrației ilegale in Cehia a circa 30 de persoane© adevarul.ro

Un locuitor din Briceni risca 7 ani de inchisoare pentru organizarea migrației ilegale in Cehia a circa 30 de persoane

, 6 știri, 9 vizualizări

Un locuitor al raionului Briceni în vârstă de 53 de ani a fost reținut și pus sub învinuire în calitate de co-autor al unui grup criminal care desfășura activitate de migrație ilegală în Cehia. Pe parcursul anilor 2018-2019 suspecții au organizat migrația ilegală în Cehia a 30 de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 55 ani. Pentru munca efectuată, suspecții le promiteau victimelor câte 500-700 euro lunar.

Potrivit procurorilor din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), timp de trei luni ale anului 2019, persoana învinuită a organizat migrația ilegală în Cehia a mai multor persoane. Grupul al cărui co-autor era le-a oferit persoanelor interesate inclusiv cărți de identitate românești, care însă mai târziu s-au dovedit a fi false. În pofida acestui fapt, beneficiarii au plătit pentru fiecare act fals a câte 130 de euro. În baza acestuia, organizatorii le-au promis angajarea la muncă în acel stat.

Însă, autoritățile Cehiei i-au reținut pe imigranții originari din Moldova, pentru faptul că activau ilegal: așa cum actele românești nu erau valide, cele ale Republicii Moldova le permiteau un termen de ședere limitat, fără dreptul la muncă. Prin urmare, aceștia au fost deportați la Chișinău. Mai mult decât atât, aceștia nu și-au primit salariul convenit.