Unele produse alimentare s-au scumpit în luna martie© noi.md

Unele produse alimentare s-au scumpit în luna martie

, 9 știri, 3 vizualizări

Unele produse alimentare s-au scumpit în luna martie, în magazinele din țara noastră. Informația a fost confirmată de Consiliul Concurenței, care a dispus monitorizarea pieței în contextul stării de urgență.

Mai exact, prețul laptelui s-a majorat cu 1,83% în luna martie față de februarie, smântână - 0,55%, unt din lapte de vaci - 3,84%, brânza de vaci - 2,82%. În același timp, prețul cărnii de porc/bovină s-a micșorat cu 1, 57 % și s-a majorat cu 2,05% în cazul cărnii de pasăre. La fel, crupele au devenit mai scumpe cu 1,48%, iar legumele cu 4,9%. Pâinea, oul de găină și uleiul de floarea soarelui s-au menținut la aceleași prețuri.

Consiliul Concurenței menționează că „panica pandemică" de creare a rezervelor de produse alimentare a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de până la 28 lei/kg în magazinele de cartier, ca ulterior, după ce situația s-a normalizat, prețurile să scadă până la 19,20 lei /kg.