Vadim Ceban: Problema nu este în prețul gazului, ci în asigurarea volumelor necesare3Foto© timpul.md

Vadim Ceban: Problema nu este în prețul gazului, ci în asigurarea volumelor necesare

, 7 știri, 13 vizualizări

Ceban a mai adăugat că la etapa actuală sînt în negocieri, iar problemele cu care se confruntă echipa în discuțiile cu Gazprom sînt datoriile și „întrebări ce vizează implementarea pachetului energetic III”. Precizările au fost făcute aseară la emisiunea În profunzime, de la ProTV.

Ceban a vorbit despre o formulă hibrid, care înseamnă „trimestrul întîi în perioada de iarnă ianuarie-martie inclusiv, prețul este calculat după derivatele de petrol și aceeași formulă se aplică pentru trimestru 4, iar din luna aprilie și pînă în septembrie se aplica coridorul de preț, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Dacă am aplicat formula de preț pînă la 1 octombrie, prețurile ne arătau în jur de 200 de dolari. Astăzi problema nu este în preț, decît în asigurarea volumului necesar. Situația este mult mai complexă. Vedem un deficit foarte mare în Europa și nu doar. Unicul furnizor care poate acoperi acest deficit este totuși Gazprom. La moment lupta merge pentru volume și trebuie să avem volume necesar pentru toți consumatorii”, a declarat Ceban.