Votul electronic ar putea fi testat la alegerile din toamna lui 20234Foto© deschide.md

Votul electronic ar putea fi testat la alegerile din toamna lui 2023

, 7 știri, 4 vizualizări

Deși capitolul dedicat votului electronic nu se regăsește în noua versiune a Codului Electoral, autoritățile spun că nu au renunțat la implementarea acestui instrument. Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, a declarat în cadrul podcastului „În esență...” de la Radio Europa Liberă că e-votul ar putea fi testat deja la alegerile locale din toamna anului 2023, transmite IPN.

Angela Caraman a menționat că CEC a adoptat un concept privind votul electronic. A fost elaborat un plan de acțiuni și urmează și un caiet de sarcini, care va fi consultat public. După ce va fi elaborat softul, vor urma testări, audit și se va ajunge la pilotare. În variantă optimistă, votul electronic va fi testat la scrutinul din toamnă.

Șefa CEC a mai spus că în cadrul viitoarelor alegeri, buletinele de vot vor fi tipărite în limba română. Însă, la solicitarea organului electoral din teritoriu, buletinele pot fi tipărite și într-o altă limbă decât cea de stat. „Este aceeași formulă care se aplică și acum. S-a speculat foarte mult și este regretabil. În buletinul de vot astăzi se tipărește numele prenumele candidatului și apartenența lui la un partid sau altul”, susține