“Zapad-2017”: Armata rusă începe ample manevre militare la frontiera cu UE
Foto: www.moldova.org

“Zapad-2017”: Armata rusă începe ample manevre militare la frontiera cu UE

6 știri, 4

Rusia a lansat joi la porțile Uniunii Europene ample manevre militare comune cu Belarus. La exercițiile, cu numele de cod “Zapad-2017 “, a fost anunțată participarea a aproximativ 12.700 de militari, care timp de o săptămână se vor afla de-a lungul graniței cu Lituania și Polonia.

Șeful statului major rus Valeri Gherasimov a asigurat la începutul lunii septembrie că aceste manevre erau planificate “de mult timp” și nu “vizează o țară anume”.

Armata rusă organizează în fiecare an în această perioadă manevre de amploare într-o regiune din Rusia. Anul acesta, aplicațiile se desfășoară în Belarus, în enclava Kaliningrad și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. Cu alte cuvinte, în apropiere de Polonia și statele baltice, care de la anexarea Crimeii în 2014 și izbucnirea conflictului din estul Ucrainei au denunțat cu promptitudine Rusia ca pe o potențială amenințare pentru suveranitatea lor.

Unele țări, cu Lituania și Estonia în frunte, se îndoiesc de veridicitatea cifrelor prezentate de Moscova pentru exercițiile sale militare și menționează “mai mult de o 100.000 de soldați” mobilizați între 14 și 20 septembrie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat că nu vede în aceste manevre “o amenințare iminentă pentru un aliat”, regretând în același timp lipsa lor de transparență.

Scenariul manevrelor ruse, desfășurate în fiecare an în diferite părți ale țării, pr...

    Citește pe moldova.org