Putin mizează din nou pe Kozak la Chişinău: ce funcţie a primit autorul planului de federalizare a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Kozak
Dmitri Kozak

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit pe vicepremierul Dmitri Kozak reprezentantul său pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Moldova. Kozak este arhitectul unui plan de federalizare a teritoriului moldovean respins în 2003 de preşedintele de la acea vreme, Vladimir Voronin.

Vladimir Putin l-a numit joi pe vicepremierul Dmitri Kozak reprezentantul său pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Moldova. Un decret cu privire la această numire a fost publicat în Monitorul Oficial al Federaţiei Ruse.

Dmitri Kozak va acoperi un post aproape similar lăsat liber de Dmitri Rogozin, transferat din Guvernul Federaţiei Ruse la conducerea agenţiei spaţiale „Roskosmos“.

La începutul acestei luni, preşedintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, a declarat despre relaţiile ruso-moldovene că sunt „mai rele ca niciodată“, scrie Rosbalt.

Numirea lui Kozak are loc a doua zi de la includerea Republicii Moldova în declaraţia finală a summitului NATO de la Bruxelles. Textul declaraţiei cere retragerea trupelor ruse staţionate ilegal pe teritoriul moldovean.

„Cerem Rusiei să îşi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova şi să continue să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluţionare privind Transnistria. Ne angajăm să sprijinim reformele democratice şi eforturile de edificare a capacităţilor de apărare ale Republicii Moldova“, se arată în declaraţie.

La sfârşitul lunii trecute, ONU a adoptat o rezoluţie în care se face referire de asemenea la retragerea trupelor ruse din Transnistria.

În 2003, Dmitri Kozak a prezentat un plan de federalizare a Republicii Moldova. Regiunea transnistreană ar fi trebuit să aibă drepturi egale în cadrul noii structuri de stat. Planul prevedea un Parlament bicameral, cu un Senat format din 13 reprezentanţi ai Chişinăului, 9 ai Tiraspolului şi 4 din Găgăuzia. Vladimir Voronin  a respins acest plan pe ultima sută de metri, obligându-l pe Vladimir Putin să se întoarcă din drum spre Chişinău, unde se deplasa pentru semnarea documentului.

Într-o intervenţie la Adevărul Live, Voronin a dat de înţeles că documentul respectiv era scris sub o formă ce-i permitea Transnistriei să-şi declare independenţa.

„Ştiţi ce avea să se întâmple? Semnam şi a doua zi Igor Smirnov avea să declare independenţa Transnistriei. Cum spun preoţii: «Amin»”, a explicat liderul comuniştilor din Republica Moldova.

Socialistul Igor Dodon l-a criticat în repetate rânduri pe Vladimir Voronin pentru această decizie, considerând că planul Kozak ar fi fost o oportunitate de a soluţiona problema transnistreană şi de a pune capăt „pericolului românesc“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite