Controversele de la Teleradio Moldova. Olga Bordeianu rămâne preşedintele companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul preşedinte al Teleradio Moldova a fost ales pe 4 iunie. FOTO Arhivă
Noul preşedinte al Teleradio Moldova a fost ales pe 4 iunie. FOTO Arhivă

Olga Bordeianu rămâne în funcţia de preşedinte al companiei publice de stat Teleradio Moldova, deşi unul dintre membrii Consiliului de Observatori (CO), Petru Grozavu, a depus un demers prin care a solicitat să-şi retragă votul acordat acesteia la 4 iunie. Juriştii prezenţi la şedinţa CO au menţionat că legislaţia nu permite acest lucru.

Ludmila Vasilache, preşedintele CO, a declarat pentru IPN că, în caz contrar, Olga Bordeianu putea acţiona în judecată Consiliul, ceea ce a şi anunţat că va face. Preşedintele CO a adăugat că şeful Teleradio Moldova ar putea fi demis tot cu cinci voturi, dacă timp de şase luni ar comite multe încălcări şi nu va înregistra progrese semnificative.

Petru Grozavu, membrul Consiliului de Observatori (CO) al Companiei publice Teleradio Moldova, care a dorit să-şi retragă votul acordat pentru Olga Bordeianu la funcţia de preşedinte al Companiei, a remis o declaraţie în care anunţă că „urmează să fie apelată justiţia”.

„În şedinţa, desfăşurată în lipsa mea (deşi am solicitat discutarea cazului Bordeianu într-o şedinţă suplimentară, pe 3 iunie), colegii mei de Consiliu au tratat subiectiv, unilateral, neglijând normele legale, demersul din 18 iunie 2015, prin care anunţam CO despre retragerea votului meu din 4 iunie, privind alegerea Olgăi Bordeianu în funcţia de preşedinte al Teleradio Moldova şi solicitam anularea deciziei din 4 iunie şi anunţarea unui nou concurs”, scrie membrul CO în declaraţia sa.

Petru Grozavu spune că solicită ca votul său să fie retras pentru că în actele prezentate de Olga Bordeianu sunt informaţii false. „Unu: Olga Bordeianu nu-şi certificase studiile pentru 2014, în realitate, un curs de două săptămâni la Academia Americană de Regie şi Film, aşa după cum indicase în CV; Doi (mult mai grav): Olga Bordeianu nu întrunea integral condiţiile concursului pentru alegerea preşedintelui TRM (s-a constatat ca nu are mai mult de 9 ani de activitate în domeniul mass-media, în loc de 10, potrivit Regulamentului). Demersul meu venea ca urmare a verificărilor suplimentare la dosarul Olgăi Bordeianu, pe care le solicitasem CO în data de 5 iunie, după ce în presă au apărut mai multe acuzaţii şi suspiciuni pe marginea alegerii acesteia în funcţia de preşedinte al TRM”, se menţionează în declaraţie.

Ludmila Vasilache a mai spus că la şedinţa CO a fost respinsă şi o contestaţie depusă de Nicu Scorpan, candidat la funcţia de preşedinte al companiei, care afirma că Olga Bordeianu ar fi operat cu date neveridice în CV-ul său. Potrivit preşedintelui CO, candidaţii depun o declaraţie pe propria răspundere că furnizează informaţiile veridice şi dacă Nicu Scorpan are dovezi, atunci se poate adresa în instanţele de judecată.

Olga Bordeianu a fost director de programe al postului de televiziune CTC-Dixi, până în 2013. Potrivit CV-ului său a făcut pregătire la New York Film Academy, specialitatea de producător TV şi regie. Însă ulterior au apărut informaţii în presă care dezminţeau faptul că ar fi făcut studii la instituţia din New York. Bordeianu a explicat că a făcut cursuri organizate de academia respectivă la Moscova.

În şedinţa din 30 iunie, CO a decis că decizia de numire a Olgăi Bordeianu în funcţie nu poate fi abrogată pe motiv că aceasta se poate adresa în instanţele de judecată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite