Maia Sandu: „Din 124 de loturi de peşte congelat importat în Republica Moldova, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special e vorba de peşte cu paraziţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Maia Sandu a declarat că în urma unor verificări la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi Centrul Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV), care este laboratorul specializat de verificare inclusiv a peştelui, s-a descoperit că, în perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de peşte congelat importat în Moldova, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special e vorba de peşte cu paraziţi.

Maia Sandu a anunţat că pe acest fapt a fost deschisă o cauză penală. 

„În contradicţie cu prevederile legale, laboratorul nu informa ANSA despre neregulile depistate, astfel încât toate loturile primeau certificatul veterinar şi dreptul de a importa şi comercializa peştele neconform pe piaţa noastră. Astfel s-a admis o încălcare flagrantă a legislaţiei”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă.

Premierul susţine că, de regulă, e vorba de peşte ieftin, loturile de peşte cu paraziţi nu ajung pe poliţele magazinelor, ci sunt comercializate direct la instituţiile din Horeca, şi instituţii publice ca grădiniţe, spitale, penitenciare şi în pieţe.

„În mod procedural, în posturile vamale de frontieră, sunt prelevate probe din loturile din produsele importate. După sigilare, acestea ajung la laborator pentru efectuarea analizelor. Angajaţii laboratorului, efectuează analizele şi conform normelor trebuie să introducă datele în Sistemul Informaţional de Management al Laboratoarelor (LIMS) cu specificarea expresă a conformităţii sau neconformităţii produsului. Aceasta de fapt nu se întâmplă. Mai mult decât atât, rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA”, a spus Maia Sandu.

Prim-ministru a menţionat că după efectuarea analizelor, datele trebuiau să fie accesibile responsabililor de la ANSA. 

„În cazul în care probele de laborator sunt neconforme, ANSA ar trebui să întreprindă măsuri de rigoare, care includ şi nimicirea loturilor. Nici aceasta nu se întâmplă de fapt, iar certificatul sanitar-veterinar este emis de inspectorul teritorial al ANSA”, a spus Maia Sandu.

În context, şefa Guvernului a solicitat să fie efectuate următoarelor acţiuni:

- Solicit de la ANSA iniţierea unei anchete de seviciu şi suspendarea responsabililor din Agenţie şi a managementului laboratorului.

- Ministerele Educaţiei, Justiţiei şi Sănătăţii să emită o circulară tuturor instituţiilor subordonate să efectueze o verificare minuţioasă la loturile de peşte achiziţionate.

- Ministerul Educaţiei să emită recomandări comitetelor de părinţi, administraţiilor şcolilor şi inspecţiei şcolare să verifice calitatea şi condiţiile de păstrare a peştelui în cantine şi bucătării.

- Poliţia şi angajaţii ANSA care mai au un pic de responsabilitate în faţa cetăţenilor acestei ţări să efectueze controale în pieţe şi locuri de vînzare a peştelui de import pentru a preveni comercializarea peştelui neconform.

- Solicit lista companiilor implicate în această schemă şi introducerea lor în lista de interdicţie a Agenţiei de Achiziţii Publice ca aceste companii să nu mai poată livra produse instituţiilor publice.

- Am dat indicaţie Corpului de control să fiu informată săptămânal despre investigaţia acestui caz, ca să nu trezim că e caz muşamalizat şi copiii noştri sunt otrăviţi în continuare, cum s-a mai întâmplat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite