Raport SBU: Cinci generali ruşi orchestrează forţele separatiste din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teritoriile ucrainene ocupate de Federaţia Rusă. FOTO: Adevărul
Teritoriile ucrainene ocupate de Federaţia Rusă. FOTO: Adevărul

Cinci generali ruşi joacă un rol-cheie în organizarea şi comandamentul forţelor separatiste în interiorul Ucrainei. Despre aceasta se menţionează într-un dosar furnizat de Serviciul de Securitate al Ucrainei administraţiei prezidenţiale a lui Barack Obama luna trecută. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat în luna iunie un raport privind implicarea Federaţiei Ruse în conflictul din Donbas.

Documentul a fost realizat de SBU şi datează din 16 iunie. În document sunt identificaţi cinci generali şi un colonel al forţelor armate ruse care joacă un rol important în conducerea contingentului separatist din interiorul Ucrainei. Kremlinul a negat în mod repetat faptul că militarii ruşi sunt responsabili de operaţiunile militare în interiorul ţării. Oficialii din securitatea ucraineană au oferit documentul Casei Albe, Departamentului de Stat şi oficialilor din serviciul de securitate de la Washington luna trecută.

Raportul confirmă evaluările americanilor

Oficialii americani au confirmat faptul primirii documentului şi au spus că informaţia, în general, confirmă evaluările serviciului de securitate american privind activitatea forţelor ruse în Ucraina. De mai bine de un an, oficialii americani şi NATO au acuzat forţele speciale ale Rusiei şi agenţia militară de securitate a Rusiei privind complicitatea cu separatiştii din Ucraina.

SBU

Documentul prezentat de SBU vine cu informaţii suplimentare la cele prezentate în mod public anterior, acuzând câţiva generali ruşi de complicitate. Este vorba despre generalul-maior Oleg Mussovici Tsekov, care comandă cu două brigăzi ale Miliţiei Populare din Lugansk şi generalul-maior Valeri Nicolaevici Solodciuk căruia i se aduc acuzaţii privind comandarea primului corp de armată a separatiştilor din Novorosia din regiunea Doneţk. Alţi ofiţeri sunt generalul-maior Serghei Iurievici Kuzovlev, despre care se spune că ar fi comandantul armatei ruse regulare în regiunea Lugansk şi general-maiorul Alexei Vladimirovici Zavizion care comandă şi coordonează operaţiunile armatei regulare ruse în regiunea Doneţk. Dosarul îl prezintă şi pe generalul-maior Roman Alexandrovici Şadrin care îndeplineşte funcţia de aşa-numit ministru de securitate al Republicii Populare Lugansk. De asemenea, se vorbeşte şi despre colonelul Anatoli Constantinovici Barankevici, fost ministru al republicii serapratiste Osetia de Sud. Acesta activează în calitate de consilier militar în Republica Populară Lugansk.

SBU

O descoperire importantă

Mark Geleotti, expert în domeniul serviciilor de securitate ruse de la Universitatea din New York, a declarat pentru Bloomberg că documentul prezentat de serviciul de securitate ucrainean confirmă ceea ce cunoştea SUA despre implicarea Federaţiei Ruse în conflictul din Ucraina. Acesta a declarat că identificarea generalilor ruşi reprezintă o descoperire importantă. „Până acum, am văzut în Ucraina doar locotenenţi ruşi, căpitani şi maiori ruşi. Dar acum ei aduc pe linia de front ofiţeri cu grad înalt. Aceştia sunt comandanţi ruşi”.

Galeotii a spus că acest fapt semnalizează că Rusia îşi doreşte o influenţă permanentă în rândul separatiştilor din Ucraina. „Este o problemă care vizează chestiunea controlului, pentru a se asigura de faptul că nu vor fi răscoale în rândul comandanţilor separatişti. Undeva la Moscova s-a decis că acesta va fi un conflict îngheţat de lungă durată”, a declarat Galeotti.

SBU

Armata rusă confirmă

Armata rusă a confirmat faptul că un contingent militar foarte mic se află pe teritoriul Ucrainei, la cererea Guvernului de la Kiev şi alături de Organizaţia de Securitate şi Cooperare în Europa şi ca urmare a înţelegerilor de la Minsk. Există un centru comun de control şi coordonare instituit după înţelegerile de la Minsk. Generalul rus care a fost trimis drept ataşat la acest centru este generalul-locotenent Alexandr Ivanovici Lenţov, comandantul adjunct al forţelor terestre ruse, care a fost acuzat şi de faptul că a avut un rol important în comandarea trupelor ruse şi ajutorarea separatiştilor.

„Acestea sunt doar acuzaţii privind faptul că generalul Lenţov este responsabil de orchestrarea şi comandarea unor trupe ruse în interiorul Ucrainei, dar pare a fi plauzibilă şi informaţia că el şi echipa sa menţin contactul cu ceilalţi comandanţi din estul Ucrainei”, a declarat Hannah Thornburn, analist pentru Eurasia la Iniţiativa pentru Politică Externă. „Nu este clar cum funcţionează lanţul de comandament”.

Dosarul furnizat Congresului American conţine 30 de pagini şi reprezintă, de asemenea, un efort al serviciului de securitate ucrainean de a demonstra aliaţilor săi că ei fac progrese în eliminarea sabotorilor ruşi din Ucraina. Acesta include şi informaţii privind militarii ruşi arestaţi în Ucraina.

În raport se menţionează că securitatea ucraineană consideră că pe teritoriul Ucrainei se află sub 9000 de soldaţi ai armatei regulare ruse, organizaţi în 15 grupuri tactice. Această informaţie nu poate fi demonstrată de către instanţele independente. Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns la cererea Bloomberg de a comenta raportul. Ucrainenii susţin că Rusia continuă să furnizeze armament greu separatiştilor din Ucraina. Acest armament include tancuri, transportatoare blindate şi sisteme anti-aeriene similare celor care au doborât Boeing-ul Malaysian Airlines anul trecut.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite