Rusia ameninţă Polonia cu „consecinţe negative” pentru demolarea monumentelor sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul polonez de Externe a menţionat că în legătură cu problema 
onorării locurilor monumentelor, Varşovia îşi respectă obligaţiile 
internaţionale FOTO: ukrinform.ua
Ministerul polonez de Externe a menţionat că în legătură cu problema onorării locurilor monumentelor, Varşovia îşi respectă obligaţiile internaţionale FOTO: ukrinform.ua

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse şi-a exprimat „indignarea” în legătură cu demolarea cu „binecuvântarea oficială a Varşoviei” şi fără acordul Rusiei a monumentului frăţiei de arme sovieto-poloneze din oraşul Nowy Sacz din vestul Poloniei.

„Suntem extrem de indignaţi de decizia autorităţilor oraşului Nowy Sacz, luată cu binecuvântarea oficială a Varşoviei şi fără nici un fel de acord din partea Rusiei, conform căreia în data de 30 iunie a fost demolat monumentul frăţiei de arme a soldaţilor Armatei Poloneze şi Armatei Roşii”, menţionează ministerul rus de Externe într-o declaraţie oficială.

Diplomaţia de la Moscova a adăugat că vede acest lucru ca „o acţiune foarte ostilă din partea Poloniei şi ca o încălcare directă şi flagrantă” a prevederilor acordului dintre conducerea Rusiei şi cea a Poloniei cu privire la păstrarea şi onorarea locurilor monumentelor victimelor războiului. Rusia îşi exprimă de asemenea îngrijorarea în legătură cu faptul că, indiferent de apelurile Moscovei de „a înceta războiul monumentelor”, Polonia nu întreprinde nimic pentru a preveni astfel de acţiuni, informează publicaţia Ukrinform.

Ca răspuns la reacţia Rusiei, ministerul polonez de Externe a menţionat că în legătură cu problema onorării locurilor monumentelor, Varşovia îşi respectă obligaţiile internaţionale.

„Noi aplicăm prevederile internaţionale cu privire la onorarea locurilor monumentelor. Cimitirele şi locurile în care sunt înmormântaţi soldaţii Armatei Roşii căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial se află sub pază asigurată de stat. În schimb, când este vorba de monumente, atunci soarta acestora este hotărâtă de autorităţile localităţilor pe teritoriul cărora se află acestea”, a afirmat ministerul de Externe al Poloniei.

Decizia de a demonta monumentul din Nowy Sacz a fost luată de Vadim Tişkevici, primarul acestui oraş. Edilul a decis, de asemenea, ca acesta să fie înlocuit cu monumentul „Eroilor luptei pentru Polonia”.

Monumentul frăţiei de arme sovieto-poloneze, reprezentat de trei soldaţi sovietici şi polonezi cu armele în mână şi cu simbolurile sovietice şi poloneze, vulturul şi secera şi ciocanul, a fost ridicat în anul 1967 la aniversarea a 50-a aniversare a revoluţiei ruseşti din octombrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite