Şase deputaţi cer să fie declarată criză de mediu în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament chisinau foto Facebook Andrian Candu

Un grup de deputaţi ai Fracţiunii PAS, Blocul ACUM cere declararea crizei de mediu pe teritoriul Republicii Moldova. Deputaţii Dumitru Alaiba, Doina Gherman, Veronica Roşca, Galina Sajin, Virgil Pârslariuc şi Oazu Nantoi au înregistrat o declaraţie la Secretariatul Parlamentul şi solicită legislatorilor să o aprobe la una din şedinţele plenare ale Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit declaraţiei, făcută public de către Dumitru Alaiba, „criza de mediu este următoarea mare ameninţare pentru existenţa tuturor. Poluarea aerului, a apelor, a solului, gestionarea ineficientă a deşeurilor, reglementarea ineficientă a domeniului ocrotirii mediului şi politicile care nu încurajează o schimbare de atitudine riscă să afecteze grav sănătatea populaţiei, a generaţiilor viitoare şi să împiedice dezvoltarea durabilă a ţării noastre”. „Da, politicienii trebuie să-şi bată capul de problemele de mediu, pentru că problemele ecologice necesită decizii politice”, se spune în declaraţie.

De asemenea, este menţionat faptul că „avem cele mai poluate râuri din Europa, cea mai mică rată de împădurire din Europa, cele mai multe gunoişti pe cap de locuitor şi un aer cu care îţi este greu să respiri”, iar „creşterea numărului zilelor de caniculă şi a incidenţei fenomenelor meteorologice extreme, corelate încălzirii globale, prognozate să crească în frecvenţă şi intensitate în următoarele decenii, cauzează pagube sectorului agricol şi, implicit, aduce daune economiei naţionale”.

Deputaţii susţin că în Republica Moldova „suprafaţa ariilor naturale protejate de stat constituie doar 5,8% din teritoriul ţării, astfel nefiind asigurată o conservare eficientă a diversităţii biologice”. La fel, menţionează că „fondul forestier naţional constituie, oficial, doar 13,2% din suprafaţa ţării, cu mult sub media europeană de 40%”, iar „suprafaţa pădurilor rămâne neschimbată în ultimii cinci ani în pofida plantărilor efectuate în ultimii ani”.

Grupul de deputaţi afirmă că problema de mediu trebuie recunoscută, deoarece devine mai periculoasă şi mai devastatoare decât orice război mondial. „Întreaga planetă e în flăcări. Ţara noastră nu poate fi o excepţie. Parlamentele din tot mai multe ţări declară stare de criză de mediu, pentru a impulsiona mai multă acţiune şi determinare. Nu trebuie să fim o excepţie. Este iresponsabil să negăm, să ignorăm, să tăcem.”, se mai spune în declaraţie.

https://www.ipn.md/ro/clima-se-schimba-noi-cand-sase-deputati-cer-sa-7965_1070867.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite