Andrei Spînu: În 2023 vom fi conectaţi la piaţa europeană de energie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Spînu
Andrei Spînu

Vicepremierul Andrei Spînu pleacă în România pentru a discuta posibilitatea procurării unei cantităţi importante de păcură. Necesitatea achiziţiei vine după ce în luna octombrie Termoelectrica a folosit cantităţi impunătoare de păcură din rezerva de stat, notează IPN.

De asemenea, la Bucureşti Andrei Spînu va avea întrevederi cu reprezentanţii Ministerului Energiei din România cu care va discuta posibilitatea interconectării Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că săptămâna viitoare va efectua o vizită oficială în România în cadrul căreia asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova va fi prioritară pe agenda discuţiilor. Chişinăul îşi propune că procure păcură din România pentru a-şi completa stocurile rezervei de stat.

„Voi discuta interconectarea Republicii Moldova la sistemul electroenergetic european. Am anunţat şi începerea construcţiei liniei Chişinău-Vulcăneşti. În luna februarie va avea loc primul test de deconectare şi conectare la sistemul european, în august va avea loc al doilea test. Dacă lucrurile vor merge bine, din 2023 vom putea fi conectaţi la piaţa europeană. Un alt subiect pe care-l voi aborda în România vizează achiziţia de păcură. În luna octombrie Termoelectrica a consumat o cantitate de păcură, când nu avea suficient gaz. În noiembrie am făcut o solicitare către Ministerul Energiei din România, ca să putem suplini rezerva de stat cu păcură, voi discuta acest subiect în România”, a spus  Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

De asemenea, Spînu a respins acuzaţiile care i se aduc, precum că ar fi contractat o companie suspectă din India pentru construcţia liniei de interconectare energetică Vulcăneşti-Chişinău. Vicepremierul dă asigurări că indienii îşi vor onora obligaţiunile contractuale şi vor construi în timp util linia de energie electrică de 158 de km.

„Despre licitaţie am comunicat, am organizat şi o conferinţă de presă pentru că este un proiect de maximă importanţă. Noi vrem să ne asigurăm că, indiferent de situaţie, vom avea energie electrică, şi tot timpul este bine să ai cel puţin 2 alternative. La moment, suntem dependenţi aproape 100% de staţia de la Cuciurgan. Licitaţia pentru a contracta o companie a început încă anul trecut, în toamnă. Licitaţia a fost făcută sub supravegherea Băncii Mondiale, după standarde şi manuale operaţionale extrem de rigide. Am verificat această companie, am folosit instrumente de verificare internaţională. Deja au început lucrările de proiectare şi în 3 ani vom avea această linie. Eu voi fi cu ochii pe ei să ducă proiectul până la capăt”, a mai spus vicepremierul.

Compania indiană KEC International a câştigat licitaţia privind construcţia liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcăneşti-Chişinău. Potrivit contractului, compania indiană are la dispoziţie 42 de luni din data semnării contractului să realizeze proiectul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite