Josep Borrell: UE le spune clar moldovenilor că sunt parte a familiei europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană le spune clar moldovenilor că sunt parte a familiei europene şi vor fi depuse toate eforturile pentru ca Moldova să ajungă parte a comunităţii căreia îi aparţine istoric. Declaraţia în acest sens a fost făcută de Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, după ce Consiliul European a decis să-i acorde Republicii Moldova statutul de candidat UE.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat că obţinerea statului de candidat este un moment istoric atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru Republica Moldova. Ţării i-a fost oferită oportunitatea „să devină în viitor membră a Uniunii Europene, o comunitate care este un simbol al păcii, al securităţii şi prosperităţii pe continentul nostru”, menţionează oficialul într-o postare pe o reţea de socializare, transmite IPN.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că Moldova, Ucraina şi Georgia trebuie să facă „tema de acasă” înainte de a trece la urmatoare etapă a procesului de aderare la UE.

„Eu sunt convinsă că ţările vor lucra foarte intens pentru implementarea reformelor necesare nu doar din cauză că ei vor să treacă la urmatorul pas de aderare la UE, dar în primul rând, deoarece aceste reforme sunt bune pentru ţară, democraţie şi pentru cetăţenii acestor ţări. Sunt profund convinsă că decizia pe care am luat-o astăzi o să ne facă mai puternici, o să ajute Republica Moldova, Ucraina şi Georgia să facă faţa agresiunii din partea Federaţiei Ruse, dar şi va consolida Uniunea Europeană, deoarece noi încă o dată am demonstrat la toată lumea că Uniunea Europeană este unită şi puternică în momentele grele”, a remarcat preşedintele Comisiei Europene, la o conferinţă de presă desfăşurată după şedinţa Consiliului European.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată la începutul lunii martie de către preşedintele ţării, Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţa şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite