Maia Sandu: Noul procuror interimar va face interpelări de extrădare a lui Vlad Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În momentul în care în fruntea Procuraturii Generale va veni un procuror general interimar responsabil, acesta va putea face interpelări de extrădare către statele unde se bănuieşte că s-ar putea afla Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat. Declaraţia aparţine prim-ministrului Maia Sandu.

Declaraţia a fost făcută în platoul postului de televiziune n4. Potrivit ei, aceasta după ce se va iniţia un proces pe numele democratului, transmite IPN.

„Primul lucru - trebuie să fie învinuit în baza probelor care eu sunt sigură că există curaj la Procuratură astăzi ca să se iniţieze aceste procese. Trebuie să fie documentate ilegalităţile comise de acesta şi următorul pas ar fi să se ceară extrădarea, inclusiv în Statele Unite ale Americii, dar poate şi în alte ţări unde se bănuieşte că ar putea să se ascundă”, a declarat prim-ministrul. Potrivit ei, un grup de procurori serioşi vor putea prezenta probe.

Maia Sandu spune că ar fi posibilă o colaborare cu PDM, dar acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Partidul Democrat va trece printr-un proces profund de curăţare.

„Foarte mulţi dintre cei care sunt în Parlament şi în organele de conducere ale partidului trebuie să plece ca să dea o şansă acestei formaţiuni. Eu cred că acest partid va avea nevoie de timp ca să recupereze încrederea oamenilor şi după, la următoarele alegeri, evident, dacă va exista această reformate, o să discutăm despre o coaliţie. Dar după alegeri”, a menţionat şefa cabinetului de miniştri.

Totodată, Maia Sandu menţionează că dacă nu se va reuşi reforma instituţională pe care noua guvernare şi-a propus-o şi anume să fie aduşi oameni independenţi în instituţiile-cheie: Procuratură, Curtea Constituţională, etc., atunci aceasta va fi o linie roşie peste care nu vor putea trece cele două formaţiuni, blocul ACUM şi PSRM.

„Pentru că noi am venit în politică pentru ca să eliberăm statul de sub controlul unor personaje, ca să construim instituţii independente, care să respecte legea, care să vegheze respectarea legii, care să lucreze în interesul cetăţeanului. Pentru noi asta este linia roşie. În momentul în care se va vedea că interesele partenerilor noştri sunt altele, dacă se va ajunge acolo, evident că această majoritate nu va putea continua”, a declarat Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite