Natalia Gavriliţa: „Bugetul solidarităţii” prevede majorarea salariilor şi indemnizaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţa, anunţă că bugetul pentru anul 2020, pe care Guvernul l-a numit „bugetul solidarităţii”, prevede nu doar majorări de salarii, pensii şi alocaţii, dar va oferi mai multe posibilităţi pentru autorităţile publice locale, transmite IPN.

Ministra a explicat, în cadrul emisiunii „O nas” de la postul de televiziune Jurnal TV, că primăriile locale vor beneficia de un procent mai mare din impozitul pe venit atât al persoanelor fizice din localitate, cât şi al persoanelor juridice.

Natalia Gavriliţă anunţă că vor fi majorate salariile, în special pentru majoritatea angajaţilor din sistemul bugetar. „Vom întreprinde anumiţi paşi pentru ca cetăţenii cu venituri limitate să primească o susţinere mai mare din partea statului. Este vorba despre majorarea sumei de bani pentru perioada rece a anului şi ajutorul pentru pensionarii cu venituri mici pentru acoperirea cheltuielilor pentru electricitate”, a declarat ministra.

Potrivit ei, unele categorii de angajaţi, de exemplu, directorii şi vicedirectorii de şcoli, vor beneficia de o majorare mai mare de 10% a salariului. În unele situaţii, creşterea va fi de la 1500 la 2000 de lei pe lună. „De asemenea, vom majora salariile primarilor pentru că la nivel local au existat cazuri când primarii primeau salarii mai mici decât directorii caselor de cultură. Noi vom corecta anumite salarii”, a declarat ministra.

Ministra a menţionat că „bugetul solidarităţii” oferă mai multe posibilităţi pentru autorităţile publice locale. Astfel, impozitul pe venit al persoanelor fizice va rămâne în proporţie de 100% la autorităţile publice locale din regiunile rurale, iar în oraşe, centre raionale şi municipii această proporţie va fi de 50%. Totodată, o parte din impozitul pe venit al persoanelor juridice va fi orientată într-un fond din interiorul administraţiei publice locale.

Expertul Viorel Gârbu afirmă că suma totală de care va beneficia autoritatea publică locală, în principiu, nu se va schimba, dar se va schimba calitatea distribuirii interne a impozitului. Potrivit lui, autorităţile publice locale demult aşteaptă schimbarea calitativă a formării bugetului local. Totodată, expertul spune că Guvernul Sandu este primul care se gândeşte serios la problemele autorităţilor publice locale şi a înţeles care sunt dificultăţile cu care se confruntă acestea.

„Bugetul solidarităţii” prevede majorarea compensaţiilor pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pentru 400 de mii de pensionari cu venituri mici. De asemenea, vor fi majorate compensaţiile pentru veteranii conflictului de pe Nistru şi veteranii războiului din Afganistan de la 100 de lei la 300 de lei pe lună. Salariile urmează să fie majorate de la 6% până la 10% pentru toţi angajaţii în sistemul bugetar.

Până la intrarea în vigoare, Legea bugetului pentru anul 2020 urmează să fie aprobată de Guvern, iar ulterior, adoptată în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite