Traian Băsescu: Drumul Republicii Moldova spre UE trece prin Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu susţine că reunificarea celor două state de pe malurile Prutului este soluţia corectă pentru cetăţenii moldoveni, ca aceştia să aibă perspectivă, prosperitate şi o garanţie de securitate, transmite IPN.

Vorbind joi seara, 12 octombrie, în cadrul clubului de presă „Rezonanţa socială”  care întruneşte preponderent jurnalişti de limba rusă din Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că a decis să se implice în politica moldovenească, deoarece drumul către UE al Republicii Moldova trece prin Bucureşti, iar ajutorul pe care îl poate acorda şi experienţa pe care o poate împărtăşi, pot fi de un real folos.

Traian Băsescu a remarcat faptul că problema Chişinăului în drumul către UE este Partidul Socialiştilor, la conducerea căruia s-a aflat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Fostul preşedinte al României spune că şi în ţara sa au existat partide extremiste, dar niciunul nu a transformat în voturi anti-UE nemulţumirea populaţiei. Dânsul susţine că politicienii români au avut responsabilitatea obiectivelor de ţară. 

„S-a găsit un partid care să spună că vedeţi ce rău este cu tranziţia asta, ne pune Bruxellesul să facem una, alta. Faptul că s-a găsit un partid care valorifică nemulţumirea populaţiei legată de perioada dificilă de transformări care se produc în Republica Moldova face şi mai greu drumul către Vest. În România nu a existat un asemenea partid”, a spus Traian Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni a mai declarat că lipsa integrităţii teritoriale face din Republica Moldova partener neeligibili în vederea unei integrări în UE. În altă ordine de idei, fostul preşedinte al României a mai spus că marea problemă în ceea ce priveşte unirea este legată de costurile care implică procesul. 

Potrivit lui, acestea devin tot mai enorme cu cât discrepanţa dintre Produsele Interne Brute ale celor două state creşte. Dacă în anul 1990 PIB-urile României şi Republicii Moldova erau egale, acum PIB-ul României îl depăşeşte pe cel al Republicii Moldova de circa 7 ori.  

„Unirea este unica soluţie. Republica Moldova nu poate fi neutră. Dovadă este faptul că nu v-a fost respectată neutralitatea constituţională, chiar prin conflictul transnistrean”, a adăugat Traian Băsescu. 

În prezent, timpul nu lucrează în favoarea unirii, timpul măreşte costurile. Dacă m-am antrenat în a vorbi despre unire în Republica Moldova este pentru că eu cred că Republica Moldova şi România, că acest popor împărţit în două state independente, au şansa să se reunifice”, a conchis Traian Băsescu.

În opinia sa, Unirea trebuie să se realizeze cu acordul ambelor state. Dacă cele două state prin negociere şi decizie politică, prin referendum ori prin vot în Parlament, vor decide să facă unirea, atunci nimeni nu îi va putea împiedica, pentru că aceasta va corespunde prevederilor Actului de la Helsniki în domeniul modificării frontierelor în Europa, semnat în anul 1970.  

Vorbind pe marginea unei eventuale accederi în Parlament a PUN, al cărui lider de onoare este, după viitoarele alegeri parlamentare din 2018, fostul preşedinte al României a declarat că va pleda pentru coaliţie cu orice partid unionist sau proeuropean. 

„Pentru că şi proeuropenii până la urmă vor înţelege că această lozincă nu funcţionează, că nu pot intra în UE fără unirea cu România, că drumul către Bruxelles trece prin Bucureşti. Proeuropenii şi unioniştii vor fi partenerii noştri”, a spus Traian Băsescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite