[ X ]
[ X ]
[ X ]
Două tentative de contrabandă cu ţigări, dejucate de către inspectorii vamali
27 Iulie

În ultimele 48 de ore, angajaţii vamali au dejucat cu succes două tentative de trecere ilegală a produselor de tutungerie peste frontiera de stat, transmite CURENTUL.

Primul caz a fost înregistrat la punctul de trecere Sculeni la pista de ieşire din ţară, unde pentru efectuarea controlului de rigoare s-a prezentat un autoturism de model „Volkswagen Polo”, cu numere de înmatriculare  în Republica Moldova.

Datorită unei analize profunde a indicatorilor de risc, a fost dispusă efctuarea controlului detaliat al autoturismului, în cadrul căruia au fost depistate ţigări de marca ” Kent HD ” cu timbru de acciz al RM, tăinuite sub bancheta din spate şi în bagajele personale, valoarea cărora pe piaţa externă este estimată la suma de peste 500 euro.

Potrivit informaţiilor, conducătorul auto, o cetăţeancă originară din Republica Moldova , se deplasa în România. Mai mult, doamna a specificat că nu transportă careva mărfuri ce urmeaza a fi declarate organului vamal, doar lucruri personale.

A doua tentativă de trecere ilegală a produselor de tutungerie peste frontiera de stat a fost dejucată de către colaboratorii postului vamal Giurgiuleşti, Biroul vamal Cahul.

Pentru efectuarea formalităților necesare trecerii frontierei pe sensul de ieșire din țară, s-a prezentat un cetățean al României, care conducea un mijloc de transport de model ”Mitsubishi Pajero”, cu numere de înmatriculare românești. Existând suspiciuni că acesta transportă ţigări, vameșii  au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra maşinii.

Ca rezultat al controlului fizic detaliat, utilizînd tehnica specială de control vamal,  au fost descoperite peste 9000 ţigarete în asortiment.

Analizând circumstanţele cazului, s-a constatat că acesta a încercat să scoată ilicit produsele de tutungerie pentru a le realiza pe piaţa neagră a Uniunii Europene şi respectiv a primi un profit de circa 2500 euro.

Drept urmare, pentru ilegalităţile comise, pe aceste cazuri au fost întocmite câte un proces-verbal în conformitate cu art. 287, al.10 Cod Contravențional al Republicii Moldova. Produsele de tutungerie au fost reţinute în vederea confiscării, iar contravenienţii urmează să achite cîte o amendă în valoare de 3 mii lei.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților