[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comisia Pre-Vetting, care va evalua candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor, și-a început activitatea
13 Aprilie

 

„Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor” (Comisia „Pre-Vetting”) s-a convocat în prima ședința de lansare. Comisia l-a ales pe dl. Herman von Hebel în funcția de președinte, prin vot secret, informează CURENTUL.  

 

Conform Legii nr. 26/2022, evaluarea va include, printre altele, o declarație de avere de la candidații pentru ocuparea funcțiilor în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor;   colectarea și verificarea datelor, audieri publice, o decizie a Comisiei privind respectarea de către candidați a criteriilor de integritate și o procedură opțională de contestații în instanța de judecată.

 

„Toți membrii sunt nerăbdători să înceapă procesul de evaluare. Ne angajăm ferm să asigurăm un proces de evaluare eficient și echitabil pentru aceste poziții esențiale în sistemul justiției din Republica Moldova și sperăm ca candidații aleși în cele din urmă în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor vor aduce schimbarea necesară pentru continuarea implementării reformelor în Republica Moldova”, a comentat Președintele Comisiei, dl. Herman von Hebel.

 

Potrivit unui comunicat de presă al Secretariatului Comisiei, după ce pregătirile vor permite începerea evaluării, se estimează ca evaluarea propriu-zisă să înceapă pe parcursul lunii mai. Așa cum prevede Legea, candidații pentru calitatea de membru în Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor vor fi evaluați cu prioritate față de ceilalți candidați. Procesul integral de evaluare poate dura până în luna decembrie 2022.

 

Comisia „Pre-Vetting” este compusă din șase membri numiți de Parlament, dintre care trei au fost recomandați de partenerii internaționali de dezvoltare care acordă asistență tehnică Republicii Moldova, și anume: Herman von Hebel (Țările de Jos), Victoria Henley (SUA), Nadejda Hriptievschi (Moldova), Vitalie Miron (Moldova), Tatiana Răducanu (Moldova), Nona Tsotoria (Georgia).

 

 

Inapoi la arhiva noutaților