[ X ]
[ X ]
[ X ]
Două persoane sunt cercetate de oamenii legii pentru escrocherie în domeniul agricol. Au prejudiciat victimele cu peste 7 mln. lei
12 Februarie

Două persoane, cu vârsta de 26 și respectiv 29 ani, sunt cercetate penal pentru comiterea infracțiunii de escrocherie, transmite CURENTUL.

Astfel din luna octombrie 2018 până în luna ianuarie 2019, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu ofițerii Direcției combaterea crimelor grave din cadrul INI și ofițerii Direcției generale urmărire penală a IGP, au documentat acțiunile ilegale ale suspecților care, prin intermediul întreprinderilor fondate de ei, și anume: SRL „Cereale-LVN”, SRL „LIG-SI AGRO”, SRL „PLATINUM AGROTRANS”, au indus în eroare zeci de producători agricoli autohtoni, determinându-i să încheie mai multe contracte de vânzare-cumpărare a cerealelor, fără a avea intenția de a-și respecta obligațiile asumate.

În urma acțiunilor infracționale, suspecții au însușit diverse produse agricole (rapiță, floarea soarelui și grâu furajer), pe care ulterior le-au realizat, cauzând victimelor daune materiale în sumă totală de peste 7 milioane lei.

În cadrul cauzei penale gestionate, au fost efectuate mai multe măsuri speciale de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală, stabilindu-se că învinuiții, intrând în posesia produselor cerealiere, au identificat mai mulți cumpărători, cărora, într-o perioadă scurtă de timp, le-au realizat produsele agricole, încasând mijloace financiare.

Sumele obținute din revânzări făptuitorii le-au folosit în interes personal, procurând tehnică agricolă, autoturisme de lux, iar o parte din mijloacele financiare a fost investită în construcția unor edificii sau transferată pe conturile bancare ale întreprinderilor înregistrate pe numele persoanelor interpuse.

Ca rezultat al acţiunilor procesuale efectuate, făptuitorii au fost reţinuţi și ulterior, la demersul procurorilor, arestați preventiv pe un termen de 30 zile.

Dacă li se va demonstra vinovăția, învinuiții riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 8 la 15 ani.

Cercetările pe cazul dat continuă, pentru stabilirea tuturor circumstanţelor faptelor investigate, recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiune, dar şi în scopul verificării implicării făptuitorilor în săvârşirea altor infracţiuni similare.

În context, persoanele prejudiciate prin activitățile infracționale ale suspecților sunt îndemnate să se adreseze Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, 73) sau Direcției generale urmărire penală a IGP (mun. Chișinău, str. Columna, 130).

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților