[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) La Parlament s-a desfășurat Ziua Ușilor deschise
14 Septembrie

Parlamentul și-a deschis, astăzi, ușile pentru vizitatori, pentru al patrulea an consecutiv, transmite CURENTUL.

Vizitatorii au avut parte de tururi ghidate, au participat la concursuri cu premii, au fost informați despre procesul legislativ și controlul parlamentar, au scris mesaje parlamentarilor și au avut parte de master-class despre cum se scrie o petiție.

12 instituții care raportează Parlamentului au amenajat standuri informative pe holurile Legislativului: Procuratura Generală, Comisia Electorală Centrală, Centrul Național Anticorupție, Banca Națională a Moldovei, Curtea de Conturi, Oficiul Avocatului Poporului, Autoritatea Națională de Integritate, Comisia Națională a Pieței Financiare, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Concurenței și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Reprezentanții instituțiilor au informat vizitatorii, pe parcursul zilei, despre acțiunile desfășurate și modul în care pot acestea ajuta cetățenii în soluționarea diferitor situații.

În deschiderea evenimentului, Președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu un grup de deputați, au vizitat standurile informative și au discutat cu reprezentanții autorităților publice.

„Pe an ce trece, Parlamentul devine tot mai deschis, mai transparent și mai accesibil pentru cetățeni. Este deschis, în primul rând, pentru cei care vor să viziteze Parlamentul și să înțeleagă cum decurge procesul legislativ, fiind organizate excursii săptămânal. Și dialogul dintre cetățeni și aleși e unul destul de bun, inclusiv facilitat de oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului”, a declarat Andrian Candu.

În premieră, în Parlament, a fost amenajată o zonă de joacă pentru copii. Micii vizitatori au desenat, au făcut puzzle-uri și au participat la diferite concursuri și jocuri interactive cu premii.

Pentru a face față numărului mare de solicitări, vizitatorii s-au înregistrat prealabil printr-o procedură simplificată. De asemenea, la eveniment au fost invitați toți deputații.

Ziua ușilor deschise la Parlament se înscrie în programul de acțiuni dedicate Zilei Internaționale a Democrației, marcată anual pe data de 15 septembrie.

Parlamentul Republicii Moldova organizează tururi ghidate pentru toți doritorii de a vizita clădirea Parlamentului, de a vedea din interior unde activează deputații și a afla cât mai multe informații din activitatea legislativă. Programul de vizite a fost lansat în 2014. Până în prezent, Parlamentul a fost vizitat de peste 23 000 de vizitatori.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților