[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fracțiunea PAS din Parlament – la 100 de zile: Vom munci cu aceeași determinare
17 Noiembrie

Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a prezentat principalele realizări ale celor 100 de zile de guvernare, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful fracțiunii, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi a spus că, din cele 95 de proiecte înaintate, 52 proiecte au fost votate.

„Am votat proiectul de lege cu privire la Procuratură, care are menirea să aducă independență Procuraturii, să curețe sistemul de merele proaste.

Al doilea proiect este modificarea Constituției prin fortificarea sistemului judecătoresc, care a fost votat împreună cu opoziția.

Al treilea – stoparea acaparării bunurilor strategice prin introducerea mecanismului legal prin care statul să intervină ca infrastructura strategică a statului să nu poată ajunge pe mâna unor investitori de rea-credință.

De asemenea, averile și cheltuielile demnitarilor și rudelor vor putea fi verificate de ANI.

Un alt proiect este digitizarea economiei. Antreprenorii nu vor putea sta în rând după acte, nici mamele nu vor sta în rând pentru a primi indemnizația.

Anularea secretului offshore – vrem să creăm mai multă transparență în mediul de afaceri.

Am majorat salariile, indemnizațiile, pensiile pentru anumite categorii de cetățeni.

Persoanele care au datorii nu vor putea fi evacuate în perioada rece a anului dacă aceasta e unica lor locuință.

O altă lege ține de audiovizual. Am dat vot negativ activității Consiliului Audiovizualului și TRM a revenit sub control parlamentar.

De asemenea, am ratificat Convenția de la Istanbul.

În primele 100 de zile, noi, cei din PAS, în pofida tuturor circumstanțelor dificile, am demonstrat că avem capacitatea să îndeplinim promisiunile noastre și vom munci cu aceeași determinare pentru a îndeplini promisiunile și a îmbunătăți viața cetățenilor”, a spus Mihai Popșoi.

Deputatul Olesea Stamate, președintele Comisiei juridică, numiri și imunități, a spus că prin aprobarea legilor ce țin de domeniul justiției a fost oferit instituțiilor de drept care au menirea să combată corupția, echilibru în luarea deciziilor prin responsabilizare.

Deputatul Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, a spus că lipsă de dreptate există și în economie și angajamentul PAS este să schimbe lucrurile și să ofere oportunități celor care vor să lucreze, să dezvolte o afacere și să plătească impozite.

Deputatul Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a menționat că angajamentele PAS au pornit de la ideea reducerii sărăciei în R. Moldova prin majorarea pensiei minime, a indemnizațiilor, a alocațiilor pentru anumite categorii de persoane. Dan Perciun a menționat că urmează și alte inițiative, inclusiv majorarea salariului funcționarilor publici care au salariu de 2 mii lei.

Deputatul Doina Gherman, președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, a spus că s-au depus eforturile necesare pe platforma extraparlamentară și parlamentară pentru a ratifica convenția Consiliului Europei și are convingerea că odată cu implementarea prevederilor fenomenul violenței domestice împotriva femeilor va fi diminuat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților