[ X ]
[ X ]
[ X ]
Măsuri anticriză pentru agricultori din partea „Pro Moldova”
4 August

Deputații din grupul parlamentar „Pro Moldova” au anunțat că, înregistrează în Parlament, un proiect de hotărâre, care prevede mai multe mecanisme și măsuri anticriză pentru agricultori, informează CURENTUL.

Deputatul Vlad Cebotari a propus să se declare situație excepțională în sectorul agricol al RM. „Pe lângă asta propunem să lansăm procedura de modificare a Bugetului public național pentru anul 2020 în care să fie identificate și alocate 2 miliarde de lei pentru crearea unui Fond anticriză în sectorul agricol. De asemenea, să fie elaborat, promovat și aprobat un mecanism de reeșalonare a plăților aferente activității companiilor agricole, precum și a creditelor pe care acestea le dețin, dar și a creditelor tehnice către furnizorii și distribuitorii de semințe, îngrășăminte, tehnică agricolă cu scopul de a le asigura capacitate de plată până în anul 2020. Propunem să fie promovat un mecanism de scutire și reeșalonare plăților impozitelor și taxelor aferente activității companiilor agricole pentru perioada de până la 31 decembrie 2020”, a declarat Cebotari.

Potrivit lui, este necesar de aprobat un mecanism de achiziționare de către stat în anul 2020 a roadei agricole autohtone din anul 2021, luându-se la bază regimul juridic semănător contractului „The Future și Options”. „Elaborarea și promovarea unui mecanism alternativ de subvenționare a companiilor din sectorul agricol. Acest mecanism va propune subvenții în baza suprafeței terenului deținut de companiile agricole. Propunem să revenim la impozitul unic în agricultură”, a mai adăugat deputatul.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților