[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Voicu se află în vizită oficială în Ucraina
9 Octombrie

Ministrul Apărării Pavel Voicu efectuează, în perioada 8-10 octombrie curent, o vizită oficială la Kiev, Ucraina, transmite CURENTUL.

Astfel, marţi, 8 octombrie, Pavel Voicu a avut o întrevedere cu ministrul ucrainean al Apărării, Andrei Zagorodniuc, cu care a discutat despre stadiul actual al colaborării bilaterale pe domeniu militar, situaţia regională şi perspectivele de dezvoltare a parteneriatului dintre Armata Naţională şi cea a Ucrainei.

Oficialii s-au referit la instruirea şi pregătirea comună a militarilor celor două armate în cadrul exerciţiilor multinaţionale, printre care „Sea Breeze” şi „Rapid Trident”, precum şi la schimbul de experiență în domeniul juridic, medical şi psihologic.

Părţile au abordat, de asemenea, realizările în contextul reformei sectorului de apărare al Republicii Moldova şi sprijinul acordat în acest sens de partenerii externi şi organizaţiile internaţionale prin intermediul programelor, proiectelor şi iniţiativelor comune.

La final, cei doi miniştri, care s-au întâlnit pentru prima dată de la numirea în funcţie, au convenit asupra intensificării colaborării sectoriale, cu accent pe modernizarea şi dezvoltarea instituţiilor de apărare şi continuarea instruirii militarilor Armatei Naţionale şi celei ucrainene în cadrul exerciţiilor internaţionale.

La Kiev, ministrul moldovean al Apărării a participat la expoziția internaţională în domeniul industriei de apărare şi la conferinţa ştiinţifico-practică „Problemele actuale de coordonare a politicii industriei de apărare şi tehnico-militare în Ucraina. Perspectivele dezvoltării armamentului şi tehnicii militare”.

În marja evenimentului, Pavel Voicu a avut întrevederi cu viceministrul ucrainean al Apărării, Anatolii Petrenko, şi directoarea „Promoboronexport”, Elena Petrenco.

Totodată, Pavel Voicu are planificate vizite de documentare la concernul „Ukroboronprom” şi întreprinderile ucrainene din domeniul de apărare – „Кузня на Рибальському“ şi „Київський бронетанковий завод”. Ministrul Apărării se va familiariza cu activitatea companiilor respective şi va discuta cu directorii acestora despre ofertele şi modalităţile de iniţiere a colaborării în domeniul industriei de apărare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților