[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA: Cerem demisia imediată a lui Iurie Leancă
11 Octombrie

Platforma „Demnitate și Adevăr” cere demisia imediată a vicepremierului pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, a menționat că Procuratura Anticorupție trebuie să se autosesizeze în privința activității lui Iurie Leancă în perioada când a fost ministru și prim-ministru.

Andrei Năstase a invocat complicitatea lui Leancă în anumite scheme. „Studiile feciorului lui Leancă, fost ministrul de Externe și fost prim-ministru al RM, au fost finanțate de o companie controlată de Ilan Șor și figurează în rapoartele Kroll și dosarul furtului miliardului. Anume Iurie Leancă în complicitate cu Andrian Candu, Dorin Drăguțan, Corneliu Gurin și Anatol Arapu au promovat și semnat Hotărârea Guvernului prin care, contrar legislației în vigoare, Executivul a oferit garanții de stat în valoare de 9,6 mlrd. de lei, după ce Banca Națională a acordat un credit de urgență pentru cele 3 bănci devalizate. Guvernul Leancă a demonstrat o neglijență crasă în serviciu, întrucât după emiterea actului normativ nu a fost instalată Administrația de Stat în aceste instituții financiare. La 25-26 noiembrie 2014 doar din Banca Socială au fost sustrase peste 13,5 mlrd. de lei. Garanțiile de stat oferite au servit drept temei pentru împovărarea cetățenilor țării, care sunt obligați să recupereze banii furați în sumă aproape dublă”, a spus Andrei Năstase.

Platforma „DA” cere Procuraturii Anticorupție să se autosesizeze și să deschidă dosar penal privind coruperea pasivă săvârșită de o persoană cu funcție de demnitate publică în proporții deosebit de mari, în interesele unui grup criminal și corupere activă.

Cristina Parfeni

 

Inapoi la arhiva noutaților