[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele ANI: „Împreună cu colegii suntem angajați să prevenim și să combatem corupția în Republica Moldova”
12 Septembrie

Responsabilitatea instituțională pentru promovarea integrității și contribuția Autorității Naționale de Integritate (ANI) este discutată astăzi în cadrul unei mese rotunde, informează CURENTUL.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a vorbit despre rolul integrității în exercitarea unei funcții publice.

„Până la urmă, tot ceea ce înseamnă definiția integrității, chiar dacă este o noțiune apărută mai recent în Republica Moldova, ne dăm seama că face parte din viața noastră de zi cu zi. Tot ceea ce înseamnă demnitar, ales local – trebuie să fie încercuit și permanent în elementele de integritate. Până la urmă, integritatea presupune și o altă mentalitate, dar și venituri la bugetul statului. Instituțiile, cu siguranță, sunt mai slabe în cazul în care conducerea lor nu este integră. În Parlament am avut dezbateri aprinse când se discuta pachetul de integritate. Astfel, există și anumite temeri cum se va implementa această legislație. Acum contează cum va lucra această autoritate și care va fi impactul ei în societate. Cu regret, noi am avut o experiență cu comisia, probabil nu a ajuns la nivelul așteptărilor. Deci, bazele sunt, legislație există, voință există, oameni în funcție sunt”, a declarat Candu.

Președintele ANI, Rodica Antoci, s-a referit la scopul Autorității.

„Suntem o echipă în formare, dar ne propunem de comun să reușim să instituim o instituție profesionistă. Împreună cu colegii suntem angajați să prevenim și să combatem corupția în Republica Moldova”, a menționat ea.

Reprezentantul desemnat de Congresul Autorităților Locale în cadrul ANI, Viorel Rusu, consilier de integritate, a comunicat unele detalii tehnice cu privire la formarea instituției. „Consiliul de Integritate se află la început de cale, putem spune că suntem la primii pași. Întreprindem acele măsuri pentru a avea o autoritate instituționalizată. Referitor la consiliu, s-a întrunit în prima ședință la 16 ianuarie 2017, mai apoi a fost o ședință de constituire pe 30 septembrie 2017. Pe parcurs s-a ales președintele, vicepreședintele, regulile. De-a lungul anului 2017, ne-am întrunit în mai multe ședințe, câteva zeci de ședințe unde am constituit acel cadru normativ. Problema cu care ne-am confruntat e că, era necesar de trecut la un nou sistem de declarare a veniturilor”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților