[ X ]
[ X ]
[ X ]
Promo-LEX a numărat voturile în paralel cu CEC. Ce arată rezultatele Asociației
4 Noiembrie

Misiunea de Observare a Promo-LEX a alegerilor locale generale pentru turul II a prezentat datele preliminare ale numărării în paralel a voturilor, transmite CURENTUL.

Directorul de program al Promo-LEX, Pavel Postica, a făcut o retrospectivă a incidentelor înregistrate de observatori în secții de vot din Capitală.

„În mun. Chișinău au fost atestate 5 cazuri de publicitate, afișe electorale în preajma secțiilor de vot. Un caz de acces restricționat al observatorilor. Observatorii au raportat 8 cazuri de sigilare necorespunzătoare a urnelor de vot. Încălcarea secretului votului prin votarea nejustificată în grup – 5 cazuri. Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în secție sau în preajma acesteia – 7 cazuri. Zvonuri sau tentative, situații de recompense oferite prin resurse bănești sau cadouri – 1 caz. Agitație electorală și PR negru în perimetrul secției – 11 cazuri. A fost înregistrat un caz de transportare organizată a alegătorilor. Un caz de suspendare a votării. 12 cazuri de acte de violență sau intimidări ale alegătorilor. Deficiențe în listele electorale – 7 cazuri. Fotografierea buletinelor de vot – 5 cazuri”, a spus Pavel Postica.

Protagoniștii anumitor incidente în cele mai multe cazuri au fost funcționarii electorali – 22 funcționari și 21 de cazuri – alegătorii.

În 37 de situații alegătorii au fost afectați de incidente. În secție au avut loc 72 de incidente, în afara secției – 18.

De asemenea, Promo-LEX a recepționat 307 procese verbale, iar 6 dintre ele au fost catalogate drept eronate.

Potrivit datelor Promo-LEX, Ion Ceban a obținut 52,43%, iar Andrei Năstase – 47,57%.

Conform CEC, Ion Ceban a obținut 52,39%, iar Andrei Năstase 47,61%.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților