Acord la Berlin pentru negocieri de formare a unei „mari coaliții”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Blocul conservator al cancelarului Angela Merkel și Partidul Social-Democrat (SPD) au decis, vineri, să înceapă negocieri oficiale pentru formarea unei „mari coaliții” guvernamentale la Berlin, transmit DPA, Reuters şi AFP, citând surse din formațiunile politice implicate în tratative.

Acordul convenit vineri pune capăt perioadei de incertitudine de după alegerile parlamentare din septembrie anul trecut, arată Agerpres, care preia sursele citate.

O coaliţie formată din conservatori şi social-democraţi pare a fi cea mai bună şansă pentru Angela Merkel de a obţine al patrulea mandat de cancelar, după ce eforturile conservatorilor de a forma un guvern alături de Verzi şi de liber-democraţi au eşuat în noiembrie anul trecut.

Potrivit legislaţiei germane, dacă o majoritate parlamentară nu este formată, preşedintele va nominaliza un cancelar, care trebuie să treacă de votul parlamentului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla după trei runde de vot, şeful statului este obligat de Constituţie să organizeze alegeri anticipate.

„Ce ne îngrijorează e puterea obţinută de AfD. Odată cu ei, pentru prima dată, va fi un partid de extremă dreapta în Bundestag. E o situaţie de criză. Desigur, acceptarea unui milion de migranţi era aproape destinată să dezbine ţara noastră, a fost o povară prea mare. Gestul umanitar de acceptare a fost prost interpretat de aceşti oameni, iar noi nu am fost capabili să-i convingem că Germania este destul de puternică pentru a face faţă acestei provocări”, spunea în septembrie, imediat după închiderea urnelor, liderul socialiştilor, Martin Schulz, învins de Angela Merkel în alegeri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...