Banca Mondială: Creșterea economiei globale a revenit la nivelul de dinaintea crizei economice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Creşterea economiei globale va accelera probabil anul acesta, după o evoluţie peste aşteptări în 2017, fiind pentru prima dată de la criza financiară când PIB-ul mondial operează la potenţial deplin, se arată în raportul „Global Economic Prospects”, publicat marţi de Banca Mondială (BM), transmit Xinhua, Yonhap şi BBC.

Conform prognozei instituţiei financiare internaţionale, economia globală va creşte cu 3,1% anul acesta, urmând să încetinească uşor, la 3% în 2019 şi la 2,9% în 2020. În estimarea din iunie, BM previziona un avans de 2,9% în 2018.

Banca Mondială estimează că în 2017 creşterea economiei mondiale a fost de 3%, cel mai rapid ritm din 2011 şi o redresare semnificativă faţă de nivelul scăzut de 2,4% înregistrat în 2016, după criza financiară.

„Redresarea extinsă a economiei mondiale este încurajatoare”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Economiile avansate ar urma să înregistreze un avans de 2,2%, în timp ce statele în curs de dezvoltare ar urma să urce cu 4,5% anul acesta.

„Creşterea economiilor avansate ar urma să se modereze uşor, la 2,2% în 2018, deoarece băncile centrale renunţă gradual la măsurile de relaxare a politicii monetare, iar redresarea investiţiilor se stabilizează. Pe pieţele emergente şi cele în curs de dezvoltare, creşterea se va întări cu 4,5% în 2018, în urma redresării preţurilor la materiile prime”, se arată în raportul BM.

PIB-ul SUA ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 2,5%, China o creştere de 6,4%, Japonia o expansiune de 1,3%, iar zona euro de 2,1%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...