Bulgaria vrea să facă primul pas pentru aderarea la zona euro până în luna iulie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bulgaria, țara care în prezent deține președinția rotativă a UE, speră să demareze în prima jumătate a acestui an procedura care să îi permită aderarea la zona euro, a anunțat joi ministrul bulgar de Finanțe, Vladislav Goranov, transmit Reuters și AFP.

Goranov a dezvăluit că Bulgaria va cere statelor din zona euro să își exprime obiecțiile față de o eventuală aderare a sa la ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.) până la mijlocul anului. „Discutăm în mod intens cu BCE și cu statele membre. Strategia noastră este că vrem să obținem asigurări din partea lor că vor privi pozitiv cererea noastră”, a declarat Goranov la ceremonia care a inaugurat preluarea de către Bulgaria a președinției rotative a UE.

„Cel mai probabil vom depune o cerere la BCE în primul semestru. Există discuții intense la nivel de Guvern, Banca Națională a Bulgariei și BCE. Trebuie mai întâi să obținem un răspuns de la BCE”, a precizat Goranov, subliniind că Bulgaria îndeplinește criteriile formale și nu prezintă niciun risc pentru zona euro.

„Bulgaria are o monedă stabilă, o creștere de 4%, o rată a șomajului scăzută. Suntem gata să intrăm în anticamera euro”, a apreciat la rândul său premierul bulgar Boiko Borissov.

Mecanismul ERM II prevede ca evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Cea mai săracă țară membră a UE, Bulgaria urmează de mai mulți ani un regim de austeritate, denumit Consiliul monetar, în conformitate cu care moneda națională (leva) a fost legată mai întâi de marca germană și ulterior de euro la un curs de schimb fix. Acest sistem a permis țării să mențină indicatori macroeconomici stabili și printre cele mai mici datorii publice (26,8% din PIB) din Europa.

Cu toate acestea, Bulgaria, alături de România, face obiectul unei supravegheri stricte din partea Bruxelles-ului, care consideră insuficiente progresele în lupta împotriva corupției.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...