Candu: Alegerile din 2018 vor avea loc în baza sistemului mixt. Chiar dacă Curtea Constituţională ar putea spune altfel

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemul electoral a fost schimbat, iar alegerile parlamentare din 2018 se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt şi a Codului Electoral care există la ora actuală. Asta chiar dacă, Curtea Constituţională ar putea spune altceva. Cel puţin aceasta este poziţia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, care se arată convins că „nu există nicio încălcare a Constituţiei”.

„Trebuie să fie clar pentru toţi, în 2018 alegerile parlamentare se va organiza pe baza sistemului mixt – jumătate votat pe liste de partid, jumătate pe circumscripţii uninominale, în baza legii care a fost votată şi în baza Codului Electoral care există la ora actuală. Orice altă iniţiativă, inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale, sunt iniţiative democratice, legale, să se expună Curtea Constituţională pe acest subiect, dar eu sunt sigur că nu există nicio încălcare a Constituţiei”, a menţionat Candu fiind rugat să-şi expună opinia în privinţa sesizării Partidului Liberal la acest subiect depusă la Curtea Constituţională.

Speakerul Andrian Candu a reiterat opinia sa anterioară, exprimându-şi „regretul” că Partidul Liberal a ales să părăsească coaliţia de guvernare, menţionând că apreciază cooperarea pe care a avut-o cu Partidul Liberal, cu liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, şi toţi colegii din fracţiunea Partidului Liberal, „fie că a fost la nivel de Parlament, fie că a fost la nivel de Guvern”. „Partidul Liberal întoteauna a fost alături în coaliţiile care au fost formate, şi la bine şi la rău, am regretat şi regretăm faptul că PL a plecat din coaliţia actuală, dar sperăm că pe viitor ne vom regăsi într-o formă sau alta, într-o anumită cooperare pentru binele Republicii Moldova”, a mai spus Candu.

Cât ţine de acuzaţiile din ultima vreme a liderului PL în adresa preşedintelui democrat Vlad Plahotniuc, precum că acesta ar sta în spatele dosarelor intentate în privinţa primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, fostului ministru al Transporturilor Iurie Chirinciuc, precum şi ar fi contribuit la părăsirea de către Iurie Dârda a fracţiunii PL, Andrian Candu le-a calificat ca fiind „nişte stări emotive puternice” şi nicidecum nu „poziţii politice”.

„Consider că aceste acuzaţii, bineînţeles, sunt lipsite de adevăr şi substanţă şi ele au început, dacă vă aduceţi aminte, imediat ce au început să fie examinate unele dosare penale legate de actele de corupţie a unor fruntaşi liberali. Consider că tot ce ţine de dosare penale trebuie să se expună justiţia. Ne place sau nu, dar doar în instanţele de judecată se decide vinovăţia unei persoane sau nevinovăţia ei. Şi nu este cazul politicului, indiferent că suntem afectaţi sau nu, să ne expunem şi nu e bine ca politicul să se implice în tot ceea ce înseamnă actul justiţiei. Iată de ce, declaraţii de genul ăsta le catalogăm ca a fi doar emoţii şi unele răbufniri emoţionale, mai puţin poziţii politice”, a spus Candu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...