Guvernul a decis darea în concesiune a Î.S. „Gările și Stațiile Auto” pentru 25 de ani! Renato Usatîi: Concesionarul este Ilan Șor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cele 30 de filiale ale Întreprinderii de Stat „Gările și Stațiile auto” vor fi transmise în concesiune pentru 25 de ani unui investitor privat în baza unui parteneriat public-privat, investitorul obligându-se să investească în proiect 200 milioane lei în termen de cel mult 3 ani. O decizie în acest sens a luat Guvernul la data de 12 septembrie curent. Astfel, potrivit proiectului, unul dintre criteriile de bază la selectarea partenerului privat va fi ca investitorul să dețină un capital minim de 400 milioane de lei. De altă parte, președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat în cadrul unei transmisiuni live în seara de 12 septembrie că „partenerul privat” este deja cunoscut, fiind nimeni altul decât primarul de Orhei și principalul figurant în raportul „Kroll” privind furtul miliardului, Ilan Șor.

Acesta a menționat că, în timp ce toată lumea discută despre accidentul rutier cu implicare mașinilor din coloana oficială a președintelui Igor Dodon, Guvernul a adoptat decizia de dare în concesiune către Ilan Șor a Î.S. „Gările și stațiile auto”.

Proiectul de decizie cu privire la darea în concesiune a Î.S. „Gările și stațiile auto” îl puteți vedea AICI.

„Toți discută accidentul lui Dodon. Pe cât de legal este utilizarea (mașinii de serviciu) astăzi de la Procuratură, MAI, nu vom afla adevărul. Atât timp cât Ilan Șor îi bate la fund pe Maia Sandu, îi sunt amânate ședințele de judecată, pe cineva îi amenință cu spânzurătoarea… Ar fi ieșit Ilan sau cei care îi sunt șefi, să iasă și să spună că el ia în concesiune toate gările și stațiile auto. Eu am tăcut o săptămână, două, a trecut o lună și jumătate, s-a rezolvat problema lui Șor. Repet – el ia în concesiune toate gările și stațiile auto din țară. Dacă nu ia compania românească Tarom, el ia și compania aeriană Air Moldova”, a menționat politicianul aflat în opoziție.

Mai mult ca atât, potrivit lui Renato Usatîi, „una din primele persoane din stat”, la momentul actual „presează chiriașii Casei Presei ca să renunțe la spațiile închiriate de la primul etaj pentru că el a decis să privatizeze primul etaj, la început”. Liderul PN nu a dezvăluit deocamdată numele acestei „prime persoane în stat”, menționând că „vom vorbi separat despre asta”.

Menționând că, potrivit deciziei Guvernului din 12 septembrie, valoarea proiectului investițional cu privire la darea în concesiune a Î.S. „Gările și stațiile auto” este în mărime de 200 milioane lei, fiind „calculată reieșind din necesitățile de reparație sau construcție per filială a Î.S. „Gările și Stațiile Auto” și suma necesară pentru elaborarea unui soft performant, inclusiv transferurile anuale ce vor fi achitate de către partenerul privat la bugetul de stat”. Astfel, „s-a determinat respectiv necesitatea ca partenerul privat capabil să implementeze un astfel de contract de parteneriat public-privat să dispună de un capital propriu și/sau mijloace financiare suficiente pentru asigurarea investițiilor și fluxului de numerar operațional de minim 400 mil. lei (aceasta fiind și unul dintre criteriile de bază la selectarea partenerului privat)”.

În context, amintim că, concomitent Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție instrumentează un dosar pornit la începutul anului 2018, unde mai mulți funcționari ai întreprinderii „Gările și stațiile auto” sunt învinuiți de organizarea unei scheme infracționale, prin intermediul căreia se colectau milioane de lei de la șoferi pentru acoperirea mai multor abuzuri, comise în domeniul traficului de pasageri.

Cele mai mari încălcări au fost descoperite anume la Orhei, acolo fiind reținuți mai mulți angajați, printre care un dispecer și o casieriță, precum și un controlor de bilete. În iulie curent, CNA şi procurorii au reţinut mai mulţi şefi de filiale teritoriale, dispeceri, controlori şi casieri, aceştia fiind puşi sub învinuire pentru comiterea infracţiunilor de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Trebuie de menționat și faptul că Ilan Șor, prin intermediul companiei „Avia Invest” este și cel care a concesionat anterior Aeroportul Internațional Chișinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...