Înainte de alegerile din martie, Putin anunță o creștere a salariilor din luna mai

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, care în luna martie va candida pentru un nou mandat, a anunțat miercuri o majorare a salariului minim de la 1 mai 2018, o decizie de care, potrivit liderului de la Kremlin, vor profita aproximativ 4 milioane de persoane, informează AFP și Reuters.

„Dinamica economiei ruse rămâne pozitivă. Vom putea majora salariul minim începând cu data de 1 mai anul curent și nu de la 1 ianuarie 2019 cum era prevăzut anterior”, a declarat Vladimir Putin, cu câteva ore înainte de inaugurarea sediului său de campanie.

Potrivit lui Putin, salariul minim va fi majorat de la 9.489 de ruble (139 de euro la cursul de schimb actual) la 11.163 de ruble (163 de euro).

La finele lunii decembrie, președintele Rusiei a semnat un decret privind majorarea salariului minim la 85% din venitul de subzistență, începând de la 1 ianuarie 2018, urmând să fie majorat la 100% din venitul de subzistență de la 1 ianuarie 2019.

„Măsura vizează aproximativ patru milioane de persoane care lucrează în serviciile publice, în micile companii sau pensionarii care au un loc de muncă pentru a-și completa pensiile scăzute”, a subliniat președintele rus.

Vladimir Putin și-a construit popularitatea pe creșterea nivelului de trai ca urmare a majorării veniturilor din exporturile de petrol la începutul anilor 2000, după anii dificili prin care a trecut Rusia odată cu tranziția la economia de piață în 1991. Însă în pofida promisiunilor de campanie la revenirea sa la Kremlin în 2012, după patru ani în care a ocupat postul de premier, ultimul mandat al lui Putin a fost marcat de o scădere a nivelului de trai și o creștere a sărăciei, ca urmare a scăderii prețului petrolului între 2014 și 2016 și a sancțiunilor impuse de statele occidentale în urma crizei din Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...