O instanță din Kiev i-a interzis lui Mihail Saakașvili să iasă din casă pe timp de noapte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O Curte de Apel de la Kiev a dispus vineri consemnarea la domiciliu, pe timpul nopții, a opozantului Mihail Saakaşvili, acuzat că a vrut să urzească o lovitură de stat în Ucraina, relatează AFP.

Saakaşvili urmează să rămână la domiciliu în fiecare noapte, începând de la ora 22.00 şi până la ora 7.00 dimineaţa, potrivit hotărârii, anunţată de judecătorul Oleg Prîsiajniuk, care a dat doar parţial curs cererii parchetului, ce solicita plasarea sub arest la domiciliu 24 de ore din 24 a fostului preşedinte georgian. Curtea i-a interzis de asemenea lui Saakaşvili să părăsească Kievul fără autorizaţia parchetului sau a unui tribubal.

Saakaşvili şi zeci de susţinători de-ai săi, prezenţi în sala tribunalului, au primit hotărârea strigând „Ruşine!”.

„Acesta nu este un tribunal, ci creaturi venale!”, a declarat Saakaşvili.

El apreciază că această hotărâre vizează să-i limiteze activităţile politice. „Nu mai pot să părăsesc Kievul, nu mai pot să mă duc în provincie, să adun oameni, să organizez manifestaţii”, a deplâns el.

Cu toate acestea, el a promis să-şi continue mişcarea de protest „pentru îndepărtarea puterii” președintelui Petro Poroşenko, pe care-l acuză de corupție.

Fostul președinte georgian, care a început o nouă carieră politică în Ucraina, a fost arestat pentru scurt timp în decembrie, la Kiev, iar apoi eliberat în baza hotărârii unui tribunal de primă instanță, care a respins cererea parchetului de a fi plasat sub arest la domiciliu.

El este acuzat că a vrut „să preia puterea cu forţa” prin recentele manifstaţii, care ar fi fost, potrivit parchetului ucrainean, finanţate de anturajul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, demis în 2014 în urma unor proteste proeuropene sângeroase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...