Obama va merge la funeraliile victimelor masacrului de la Charleston

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primele funeralii ale victimelor masacrului de la Charleston, Carolina de Sud, în care un tânăr alb a împușcat mortal nouă afro-americani într-o biserică simbol al luptei pentru drepturi civile, au avut loc joi, la nouă zile de la tragedie, și vor continua pe tot parcursul acestui sfârșit de săptămână.

O ceremonie mai amplă este așteptată vineri, când președintele Barack Obama va veni la Charleston pentru a rosti elogiul funebru în memoria reverendului Clementa Pinckney, figură marcantă a comunității de culoare din oraș, și pe care liderul de la Casa Albă a cunoscut-o personal, relatează DPA și AFP, citate de Agerpres.

Joi după-amiază, sute de oameni s-au adunat pentru a le plânge pe Sharonda Coleman-Singleton, 45 de ani, și Ethel Lance, 70 de ani, două dintre victimele tânărului Dylann Roof (21 de ani), adept al supremației albilor. „A fost o victimă a urii, dar poate fi un simbol al iubirii”, a spus Brandon Risher, unul din nepoții lui Ethel Lance, în timp ce Aja Risher vrea ca bunica sa să fie ținută minte ca ‘un catalizator pentru ca această țară să se schimbe’, nu doar ca o victimă.

La funeralii au luat parte și guvernatorul Nikki Haley, primarul Joe Riley, militanții pentru drepturi civile Al Sharpton și Jesse Jackson. „Trebuie să ne aplecăm asupra acestui episod pentru a merge înainte și a nu ne mai întoarce niciodată”, a subliniat reverendul Jesse Jackson.

„Această tragedie este un catalizator pentru schimbare”, crede și Richard Case, funcționar al primăriei din Atlanta, venit la Charleston împreună cu cei trei copii ai săi, de 4, 7 și 9 ani, „pentru a face parte din istorie”.

Masacrul de la Charleston a zguduit profund America și a reaprins dezbaterile legate de rasism, simboluri ale sclaviei precum steagul confederat, și controlul armelor.

Vineri după-amiază, mai multe mii de persoane sunt așteptate la o ceremonie ce va avea loc în incinta Universității din Charleston, la doi pași de biserica Emanuel, reper istoric al orașului, unde, după drama din 17 iunie, necunoscuți continuă să depună flori, lumânări, baloane și steaguri americane.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama va insista, în discursul său, asupra traseului biografic al Clementei Pickney, membră democrată a Senatului din Carolina de Sud, pe care întâlnit-o de mai multe ori și care poate fi „o adevărată sursă de inspirație pentru alții”. Alături de Barack Obama, la ceremonie vor mai asista soția sa, Michelle, vicepreședintele Joe Biden și numeroși membri ai Congresului SUA, printre care președintele republican al Camerei Reprezentanților, John Boehner.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...