Partidul Liberal merge la Curtea Constituțională: „Votul mixt este neconstituțional”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Liberal va contesta la Curtea Constituțională legea prin care a fost modificat Codul Electoral, fiind introdus sistemul de vot mixt.

Liberalii susțin că noua lege creează drepturi inegale pentru alegători, în dependență de locul aflării acestora.

„Solicităm declararea neconstituțională în integralitatea sa a acestui act legislativ pentru a putea restabili echilibrul constituțional”, a declarat vicepreședintele PL Valeriu Munteanu.

Potrivit liderului liberal, Mihai Ghimpu, un deputat poate fi ales cu „600 de voturi, 6 mii sau 40 de mii”, în dependență de cum sunt formate circumscripțiile, întrucât nu există o claritate la acest capitol.

„În această lege scrie că pe teritoriul controlat al Republicii Moldova e nevoie de 55-60 de mii de alegători pentru a fi formată o circumscripție electorală. Același lucru nu este valabil și pentru stânga Nistrului sau diaspora. Este un dezechilibru evident”, a declarat Munteanu.

El a semnalat și „criterii foarte vagi” atunci când vine vorba despre stânga Nistrului.

„Acum creăm condiții discriminatorii. Într-un teritoriu pe care nu-l controlează nimeni se formează circumscripții. Până acum autoritățile de la Chișinău niciodată nu au putut organiza alegeri locale în stânga Nistrului, iar alegerea deputatului în circumscripții uninominale este asemănătoare cu alegerile locale”, a mai spus Munteanu.

O altă „încălcare flagrantă” în viziunea liberalilor este că în ceea ce privește Autonomia Găgăuză, legea prevede că circumscripțiile formate în această regiune „nu pot fi completate cu localități din alte unități administrativ-teritoriale”.

Potrivit lui Valeriu Munteanu, „certificatul de integritate” îngrădește dreptul cetățenilor de a fi aleși, putând servi pentru guvernare pentru a-i împiedica să candideze pe cei care sunt „incomozi”.

„Este absurdă și prevederea prin care un candidat bărbat trebuie să prezinte 2 mii de semnături din circumscripție, iar o femeie doar o mie. Este clar o depășire a cadrului constituțional”, a mai semnat vicepreședintele PL.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...