PD-PPE – guvernare, PL, PLDM, PCRM şi PSRM – opoziţie. Ce s-a discutat la întrevederea „opoziţiei” cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderii fracțiunilor parlamentare ale PL, PLDM, PCRM şi PSRM au avut azi o întrevedere comună cu delegația Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR și GRECO, aflată în vizită în ţara noastră urmând să se informeze în legătură cu legislaţia Republicii Moldova privind finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale. Ulterior, membrii delegaţiei s-au întâlnit separat cu reprezentanţii fracțiunii PD și ai Grupului Parlamentar Popular European, fapt care a trezit neumulţumirea deputatului liberal-democrat Tudor Deliu, care a considerat că fracţiunea PSRM ar fi trebuit să meargă la şedinţă cu PD şi PPE, alături de care au modificat legislaţia electorală, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

„Mi se pare că şi aici guvernarea a făcut cum o face întotdeauna, deoarece o oră a fost repartizată pentru patru partide politice, aşa le numesc ei, de opoziţie, mă refer la Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor, şi tot o oră cu reprezentanţii Partidului Democrat şi cei conduşi de domnul Ghileţchi, nu ştiu cum să le zic. Noi am considerat că poate era mai bine ca reprezentanţii Partidului Socialiştilor să fie cu guvernarea, deoarece problemele care sunt puse discuţiei tocmai se referă la procedurile electorale unde ei, împreună, au modificat legislaţia republicii”, a opinat Tudor Deliu, care a vorbit după şedinţă în numele celor patru fracţiuni parlamentare „de opoziţie”.

Cu toate acestea, potrivit lui Deliu, la şedinţă au vorbit mai mult deputaţii, iar membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia au acordat întrebări cum ar fi „dacă legislaţia în vigoare privind finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale este una care asigură echitate tuturor partidelor politice, care este părerea noastră cu privire la finanţarea partidelor politice de către persoanele fizice, cetăţeni ai RM care locuiesc şi activează după hotarele RM”.

„Eu am ţinut să menţionez că actualele prevederi nu corespund realităţilor. Am adus în discuţie proiectul legii care a fost adoptat în 2015, când se discuta că donaţiile benevole ale persoanelor fizice nu trebuie să depăşească 20 de salarii medii pe economie şi a persoanelor jurice – 40 de salarii medii. Ne aducem aminte că peste noapte cineva a adăugat un „zero” şi actualmente legea permite persoanelor fizice să facă donaţii de 200 de salarii medii pe economie şi persoanelor juridice – 400 de salarii”, a amintit preşedintele fracţiunii PLDM, care a precizat că un simplu calcul aritmetic arată că 200 de salarii medii pe economie a câte 5.600 de lei, rezultă o posibilă donaţie de peste un milion de lei (1.12 mln.).

La fel, în opinia lui Deliu, este „o nedreptate” că prin legea actuală se interzice persoanelor de peste hotare, cetăţeni ai Republicii Moldova, să susţină prin donaţii partidele politice. „Ei sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, participă la alegeri, de aceea credem că ar trebui permis persoanelor fizice, cetăţeni ai RM de peste hotare să poată dona partidelor politice resurse financiare”, a mai spus deputatul liberal-democrat care a amintit de un proiect al PLDM din mai 2017 care propunea „modificarea cifrelor de 200 şi 400 în 6 şi 12”, adică persoanele fizice să nu poată face donaţii mai mari de 6 salarii medii pe economie (33,6 mii lei), iar cele juridice – 12 (67,2 mii lei), precum şi să ofere dreptul ca cetăţenii moldoveni stabiliţi peste hotare să poată face donaţii pentru partidele politice, dar nu mai mari de 3 salarii medii pe economia naţională. „Este o sumă foarte mică, 16 mii şi ceva, dar noi nu putem să-i excludem din acest proces, deoarece ei sunt cetăţeni ai Republicii Moldova”.

Nu în ultimul rând, potrivit lui Deliu, în cadrul întrevederii a fost înaintată propunerea de a include în legislaţia privind finanţarea partidelor politice şi alegerile prezidenţiale. „Deoarece la momentul adoptării legii erau doar alegerile parlamentare şi alegerile locale, odată cu modificarea legislaţiei, noi considerăm că ar fi raţional ca cele 0,2% din bugetul de stat (n.r. cuantumul anual oferit formaţiunilor politice în baza legii privind finanţarea partidelor politice), să fie repartizate proporţional la toate tipurile de alegeri. Mă refer la alegerile parlamentare (33,3%), alegerile locale (33,3%) şi alegerile prezidenţiale (33,3%)”, a mai spus Tudor Deliu.

Este de menţionat că după întrevederile pe care le va avea aici în Moldova, membrii Comisiei de la Veneţia vor analiza legislaţia în vigoare, precum şi propunerile făcute şi vor veni cu unele recomandări în privinţa acesteia, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul proiectului privind modificarea sistemului electoral în cel mixt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...