Petras Auštrevičius: Respingem ideea că am fi încercat să intervenim în deciziile judiciarului moldovean

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, spune că atât el, cât și mulți colegi de ai săi au fost foarte dezamăgiți de comentariile pe care le-au auzit de la Chișinău, în special de la reprezentanții coaliției de guvernare, privitoare la rezoluția și dezbaterile din Parlamentul European (PE) de joia trecută, 5 iulie. În interviu pentru Radio Europa Liberă pe tema reacțiilor critice ale Chișinăului față de rezoluția de la Strasbourg, europarlamentarul a declarat că UE nu a avut nicio intenție să intervină în treburile și procedurile juridice din tribunalele moldovenești, transmite IPN.

În schimb, spune Petras Auštrevičius, deputații PE au avut o mulțime de motive să exprime îngrijorarea și dezamăgirea despre modul cum judiciarul moldovean, într-o anume privință, a luat deciziile legate de invalidarea alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului. „Într-un fel, acesta este un exemplu de încălcare a domniei legii, de neabordare rațională (a unei chestiuni), un exemplu de decizie foarte părtinitoare. Mai ales că mai înainte, asemenea cazuri nu au mai fost judecate și nu s-au mai luat asemenea decizii”, a spus eurodeputatul.

Petras Auštrevičius mai spune că deputații PE sunt foarte surprinși de reacția Chișinăului după ce s-a recomandat Comisiei Europene să suspende finanțarea către Moldova. Potrivit eurodeputatului, o explicație ar fi că elitele conducătoare din Moldova vor să găsească pe cineva care să răspundă pentru administrarea proastă și situația total haotică creată în justiție și politică în urma deciziilor incredibile ale instanțelor moldovene. „Cred că ei caută un țap ispășitor în exterior, dau vina pe influențe străine și amestecuri străine în politica moldoveană, iar asta este total greșit. Ar trebui să se concentreze asupra lor înșiși, ar trebui să meargă înainte cu reformele, iar în loc să caute vinovați ar trebui să amelioreze judiciarul, să asigure domnia legii și procedurile democratice”, a spus acesta.

Petras Auštrevičius declară că nu crede în faptul că moldovenii sunt încântați de situația politică și de rezultatele activității guvernului, cel puțin până acum. Iar a acuza UE că este prea dură, prea „necondițională” față de Moldova este total greșit. Totodată, acesta afirmă că UE este nevoită să respecte realitatea politică din Moldova, să conlucreze cu actuala guvernare, pentru că ea are toate puterile pe teren.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...