Propunerea lui Plahotniuc, privind alegerea directă a judecătorilor, pusă în realizare la doar două zile după prezentare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La doar două zile după anunțarea ideii de către președintele democrat Vlad Plahotniuc, hotărârea pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova privind alegerea judecătorilor direct de către popor a fost aprobată azi de Parlament cu majoritatea voturilor deputaților prezenți în sală. De această dată, spre deosebire de proiectul de modificare a Legii Supreme în privința denumirii limbii, lipsa avizurilor și rapoartelor comisiilor parlamentare nu a fost o problemă pentru majoritatea parlamentară, care a delegat Comisiei juridice, numiri și imunități să elaboreze timp de o lună proiectul de modificare a Constituției.

Deputații Tudor Deliu (PLDM), Ion Casian (PL) și Vasile Bolea (PSRM), care sunt membri ai Comisiei juridice au menționat în cadrul ședinței că nu vor participa la elaborarea proiectului pe care l-au considerat a fi populist.

„Este o procedură populistă pentru că actualul Parlament nicidecum nu va reuși ca să aducă în procedură parlamentară modificările pe care le propun și nu cred că nici în viitorul Parlament nu veți reuși fiindcă sondajele arată foarte mult”, a declarat liberal-democratul Tudor Deliu.

„Sondajele arată că Partidul Democrat va fi la guvernare în următorii patru ani. Eu nu știu ce sondaje citiți Dumneavoastră”, i-a replicat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

La rândul său, comunistul Oleg Reidman a ținut să precizeze că o asemenea prevedere s-a regăsit în programul electoral al PCRM pentru alegerile din noiembrie 2014. „Autorii acestei propuneri, mai ales cei care se consideră juriști, trebuie să știe că ideile împrumutate trebuie luate în ghilimele și făcută trimitere la autori. Iată această trimitere este în programul electoral al PCRM din 2014 a fost deja inclusă. Deci, ar trebui să vorbim despre realizarea punctului din programul electoral al PCRM”, a menționat Reidman.

„Domnule Reidman, nu vă indignați, că-s elevii voștri”, a menționat, la rândul său liberalul Mihai Ghimpu.

Cu toate acestea, după prezentarea proiectului de către democratul Sergiu Sîrbu, majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat a votat pentru acest proiect de lege, chiar dacă opoziția parlamentară a replicat că nici măcar nu au proiectul în față, nu cunosc conținutul lui, nu a fost dezbătut în comisii, iar Comisia juridică nu a elaborat un raport. De altă parte, președintele Comisiei, Raisa Apolschi, a spus că acesta nici nu este necesar în cazul dat.

Potrivit deciziei, Comisia va consulta public proiectul și va putea antrena în elaborarea acestuia specialişti din cadrul Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Comisia Electorală Centrală. De asemenea, va putea apela la asistenţa specialiştilor şi experţilor independenţi din Republica Moldova şi din străinătate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...