Reprezentanții protestatarilor din PMAN, intimidați de polițiști în sudul țării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Doi membri ai Consiliului Marii Adunări Naționale, veterani ai războiului de pe Nistru, au fost intimidați de polițiști în timp ce aveau întâlniri, la sudul țării, cu cetățeni și susținători ai Platformei Civice Demnitate și Adevăr.

Declarații în acest sens au fost făcute de către secretarul general al Consiliului Marii Adunări Naționale, Chiril Moțpan. El a dat publicității și o declarație în acest sens.

Declaraţia Consiliului Marii Adunări Naţionale:

Pe 25 noiembrie curent, Mihai Tomacinschi şi Constantin Boiştean, membri ai Consiliului Marii Adunări Naţionale, ambii colonei de poliţie în rezervă, veterani de război, cavaleri ai ordinelor de luptă, au avut un şir de întâlniri cu cetăţenii din raioanele Leova, Cantemir, Cahul şi Găgăuzia. Seara, aceştia urmau să ajungă la Comrat, unde aveau programată o întâlnire cu susţinătorii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr şi ai mişcării protestatare. Însă, în apropierea oraşului Comrat colegii noştri au fost reţinuţi de poliţişti, care au manifestat un comportament agresiv, supunându-i unor acţiuni umilitoare.

Echipajul autoturismului cu numărul de înmatriculare MAI 9858, alcătuit din angajaţi ai batalionului de patrulare sud au abordat în raport cu cei doi membrii ai Marii Adunări Naţionale, pe care i-au recunoscut drept protestatari activi, o atitudine agresivă şi inadecvată.

După o oră şi 30 de minute, Mihai Tomacinschi şi Constantin Boiştean au fost lăsaţi să plece, însă lucrurile nu s-au oprit aici. În drum spre Chişinău, la intrare în oraşul Cimişlia autoturismul condus de Constantin Boiştean a fost oprit din nou. De data aceasta, au fost abordaţi de patru echipaje ale Inspectoratului Naţional de Patrulare cu numerele de înmatriculare 9812, 9748, 7119, 7121. La faţa locului au sosit şi grupe operative ale comisariatului Cimişlia, înarmaţi cu pistoale, mitraliere şi veste antiglonţ de parcă ar fi reţinut infractori foarte periculoşi. Circa 15 angajaţi ai Ministerului de Interne au recurs la această acţiune de umilire şi batjocură, proces verbal, filmare şi teste. Între timp, au mai apărut două autoturisme cu persoane în civil care filmau această acţiune ilegală şi stupidă a organelor de drept.

La întrebarea membrilor consiliului din ce motiv sunt supuşi acestor verificări, poliţiştii au răspuns cu jumătate de gură că au avut indicaţia de sus.

Este de menţionat că testele la care au fost supuşi pe nedrept colegii noştri au dat rezultat negativ. După alte două ore, membrilor li s-a permis să meargă spre Chişinău, însă în apropierea podului de la Telecentru au fost din nou opriţi de un alt echipaj al poliţiei cu numărul de înmatriculare 9711. A urmat pentru a treia oară verificarea umilitoare a actelor şi o serie de întrebări absurde, motivate că aşa este indicaţia de sus.

Este evident că avem de a face cu un scenariu bine pus la punct, gândit şi dirijat din umbră. Nu putem decât să ne întrebăm: Ale cui sunt aceste indicaţii? La ordinul căror exponenţi ai puterii criminale şi oligarhice din Republica Moldova, au fost intimidaţi şi batjocoriţi reprezentanţii protestatarilor din PMAN?

Pe această cale, informăm opinia publică şi internaţională, misiunile diplomatice acreditate, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova despre acţiunile inadecvate ale poliţiei şi cerem intervenţia promptă în vederea curmării imediate a acestor practici incompatibile cu statul de drept.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...