Teorie de la Harvard: Viaţa extraterestră se răspândeşte ca o epidemie în galaxie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Viața s-ar fi putut răspândi în galaxia noastră precum un virus care declanșează o epidemie, susțin cercetătorii care caută dovezi în sprijinul teoriei numite „panspermia”.

Susținătorii ipotezei cred că „semințele” vieții, sau cel puțin elementele fundamentale necesare vieții, au ajuns pe Pământ de pe o planetă îndepărtată, scrie TechTimes.

Oamenii de știință de la Universitatea Harvard sugerează că, dacă în căutarea de viață extraterestră se găsesc planete locuibile, distribuția în galaxie a acelor planete poate fi tocmai dovada căutată pentru a confirma teoria panspermiei.

Nu există însă niciun motiv să credem că viața găsită astfel ar semăna cu cea de pe Pământ.

Henry Lin și Abraham Loeb, cercetători la Harvard, au întocmit un model al felului în care viața se poate răspândi de la planetă la planetă. Dacă viața începe pe câteva planete și apoi se răspândește prin spațiu în alte lumi, atunci planetele care au viață pe ele ar trebui să fie grupate în jurul galaxiei, în regiuni oarecum sferice, separate între ele de vid.

Un asemenea model este creat de orice mecanism prin care viața este transferată între planete, fie prin intermediul cometelor care transportă compuși organici, fie prin civilizații avansate care călătoresc în spațiu, demonstrează studiul.

În modelul creat de Lin și Loeb, viața de pe o planetă s-ar răspândi în exterior în toate direcțiile și ar prinde rădăcini, dacă ar găsi o altă planetă locuibilă ce orbitează o stea învecinată. Rezultatul, în timp, ar fi o serie de oaze de viață împrăștiate în galaxie.

„În teoria noastră, grupările de planete cu viață pe ele se formează, cresc și se întrepătrund, ca bulele într-o cratiță cu apă care fierbe”, a explicat Lin.

Dacă Pământul se află la marginea unei asemenea bule în expansiune, am putea găsi, în cele din urmă, lumi purtătoare de viață în spatele nostru, nu în fața noastră.

„Viața se poate răspândi de la o stea-gazdă la o stea-gazdă într-un model similar epidemiilor. Într-un anumit sens, Calea Lactee ar putea fi infectată cu ciorchini de viață”, explică și Loeb.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...