Trump amenință o țară vecină cu invazia militară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Donald Trump a amenințat vineri cu o intervenție militară în Venezuela, o declarație suprinzătoare ce vine să adauge tensiune în criza politică din această țară.

Situația de securitate s-a deteriorat în ultimele zile în Venezuela, unde forțe antiguvernamentale au reușit să pună mâna pe arme ale armatei. Totul se întâmplă după ce la putere tocmai s-a instalat un nou parlament fidel președintelui, cu puteri foarte mult sporite.

„Oamenii suferă și mor. Avem mai multe opțiuni în privința Venezuelei, inclusiv una militară, dacă este necesar”, le-a spus Donald Trump reporterilor.

Pentagonul, solicitat imediat pentru o reacție, a anunțat că nu a primit niciun fel de ordine de la Casa Albă referitoare la Venezuela.

Peste 120 de oameni au fost uciși și alți mii au fost arestați în decursul a patru luni de revolte populare în Venezuela.

Reacția Venezuelei

Declarația președintelui Trump pare să fi produs un adevărat șoc la Caracas. Ministrul apărării din Venezuela a spus că amenințarea lui Trump este nici mai mult, nici mai puțin decât „un act de nebunie”.

Casa Albă a anunțat că președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a solicitat o convorbire telefonică, vineri, cu președintele Trump, dar a fost refuzat. Casa Albă a spus într-un comunicat că președintele Trump va vorbi bucuros cu liderul Venezuelei atunci când democrația va fi restaurată în țară.

Pe de altă parte, autoritățile venezuelene acuză de mult timp oficialii americani că plănuiesc o invazie și chiar și-ar fi plasat rachete antiaeriene de-a lungul coastelor. La Washington, Pentagonul a declarat că armata americană este gata să sprijine eforturile pentru protejarea cetățenilor americani și a intereselor americane, dar insinuările Caracasului referitoare la plănuirea unei invazii sunt lipsite de orice temei.

Declarația lui Trump prin care sugerează o posibilă acțiune militară în Venezuela intervine la capătul unei săptămâni în care a amenințat în mod repetat Coreea de Nord cu o intervenție armată, dacă mai amenință SUA sau aliații lor.

Întrebat dacă forțele americane ar putea întreprinde o operațiune în Venezuela, Donald Trump a refuzat să dea detalii. „Nu vorbim despre asta, dar o operațiune militară – o opțiune militară – este cu siguranță un lucru căruia i-am putea da curs”, a spus președintele.

Congresul american a reacționat și el imediat la aceste declarații. Un senator membru al comisiei pentru serviciile armate a spus că în ciuda faptului că președintele venezuelean Nicolas Maduro este o persoană „oribilă”, Congresul nu va autoriza un război cu Venezuela.

Pe de altă parte, unii observatori spun că discursul agresiv al lui Trump la adresa lui Maduro ar putea avea un efect tocmai invers, de sporire a credibilității acestuia ca apărător al națiunii, așa cum se revendică.

Venezuela, țară membră OPEC, furnizează Americii circa 740.000 de barili de țiței pe zi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...